От технологичния конгломерат Toshiba обявиха, че е заплашено оцеляването им, съобщи АФП. Компанията обяви днес финансовите си резултати, които сочат загуба от 4,8 млрд. долара от април до декември 2016 г.

"Тези събития и условия могат да доведат до съществени въпроси за това дали продължаваме по същия начин", пишат от компанията в изказване, цитирано от световната агенция.

Резултатите не са одобрени от одиторите на фирмата. По-рано днес се очаква пресконференция от ръководството на компанията.

Toshiba губят пари основно заради проблеми със строителя на атомни електроцентрали "Уестингхаус", който закупиха през 2006 г. и който фалира преди две седмици. Американската компания прекали с разходите по строежа на две централи в Грузия и Южна Каролина. "Уестингхаус" щеше да строи и българската АЕЦ "Белене".

Японската компания продаде медицинския си бизнес, има слухове, че се търсят купувачи за отдела им за телевизори. Най-ценен е екипът им, който произвежда компютърни чипове. Според анализатори тайванците от Foxconn готвят оферта за него на стойност 27 млрд. долара. Още преди днешното изявление акциите на компанията паднаха с 2%.