Няма да бъдат налагани нови санкции на Русия заради подкрепата й на диктаторския режим на Башар Асад, обявиха външните министри на страните от групата на седемте най-развити страни в света - Г-7.

В тази група до преди три години бе и Русия, но тя бе изключена след анексирането на Крим и подкрепата на сепаратистите в Донбас.

Първите дипломати на Г-7 ще изработят обща позиция по проблемите със Сирия. Вече е ясно, че те са твърдо решени, че не може да има разрешаване на кризата в тази страна при положение, че диктаторът Башар Асад остане на власт.

Санкции срещу Русия няма да бъдат налагани докато не приключи независимото разследване на атаката с химическо оръжие в Идлиб миналата седмица, стана ясно след срещата. Но ако има твърди и неопровержими доказателства за използването на бойни химически вещества от властите в Дамаск, ще се наложат наказания и на Москва.

"Нека Кремъл си избере - или САЩ, или Асад. За всички нас е ясно, че идва краят на ерата на управлението на семейство Асад в Сирия. Надяваме се скоро това да разберат и в Москва и да стигнат до извода, че Башар Асад е ненадежден пратньор", обяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Ракетната атака по авиобазата край Хомс, беше "абсолютно необходима от гледна точка на националинте интереси на САЩ", изтъкна Тилърсън.

"Не можем да допуснем неконтролирани от режима на Асад химически оръжия да попаднат в ръцете на "Даеш" или други терористични групи, които да ги използват срещу САЩ или нашите съюзници", категоричен бе първият дипломат на САЩ. "Нито да разрешим употребата им от други играчи на територията на Сирия", допълни той. 

Според него няма значение дали Москва не е изпълнила точно задълженията си по договора за унищожаване на бойните отровни вещества на властите в Дамаск, или не.

"За мъртвите това няма никакво значение", каза Тилърсън.

САЩ са твърдо убедени, че правителствените войски в Сирия са предприели атаката с химическите оръжия в Идлиб и частично отговорност за трагедията носи Русия, заключи държавният секретар.

Тази вечер Рекс Тилърсън пристига на посещение в Русия. Все още има спекулации дали американският дипломат ще бъде приет и ще води разговори и с президента Путин. Най-вероятно това ще се случи утре следобед, прогнозират наблюдатели в руската столица.

"Ще заявим директно на Москва, че лицемерието повече няма да бъде търпяно. Русия трябва напълно да бъде присъединена към политическия процес, за да може да излезе от ситуацията", изтъкна след срещата външният министър на Франция Жан-Марк Еро. Той призова и за прекратяване на огъня в Сирия.

Срещата на външните министри в град Лука, Италия ще продължи днес по-късно с техните колеги от Саудитска Арабия, Катар, Йордания и Турция.