Европейската комисия ще разгледа утре положението в Унгария, чието правителство е все по-често обвинявано, че погазва демократични правила.

„По молба на председателя (Жан-Клод) Юнкер Колегиумът ще проведе политическа дискусия възоснова на доклад на първия заместник-председател (Франс) Тимерманс за поредица открити правни и политически въпроси отнасящи се до Унгария“, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Колегиумът на комисарите ще разгледа току-що приет закон за висшето образование, който на практика затваря Централноевропейския университет в Будапеща, финансиран от международния инвеститор и филантроп от унгарски произход  Джордж Сорос.

Тази стъпка на управляваща дясноцентристка партия „Фидес“ на Орбан предизвика остри протести в страната и Европа.

На масата обаче ще има и други проблеми, които тревожат ЕС, като например като допитване на Орбан до унгарците под наслов „Спрете Брюксел“ и законодателство затягащо режима за неправителствените организации, каза Схинас.

Той не се нае с прогноза дали комисарите ще се ограничат само обсъждане или ще излезе с решение.

В портфейла на Тимерманс влизат спазването на върховенството на закона и Хартата на ЕС за основните права. Той вече отговаря за специално наблюдение, под което Комисията постави Полша, след като нейното консервативно и евроскептично правителство се опита да ореже правомощията на Конституционния съд.

Говорител на Европейската народна партия, към която принадлежи Фидес, допусна миналата седмица ЕС да прибегне спрямо Унгария до член 7 от своя договор, който предвижда страна членка да бъде лишена от право на глас за системни нарушения на основополагащи принципи на ЕС.

Орбан отдвна е център на внимание и обект на критики в Европа със съсредоточаването на власт, контрол върху медиите, изказвания против либералната демокрация, солидаризиране с лидери като президентите Владимир Путин в Русия и Режеп Ердоган в Турция, съпротива срещу европейските решения в областта на миграцията и конфронтация с „Брюксел“.