Ден след като граждански организации обжалваха решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за по-високата цена на природния газ, днес Върховната административна прокуратура протестира срещу поскъпването на водата пред Софийския административен съд.

"С решението КЕВР не изпълнява задължението си по чл.5, ал.3 ЗРВКУ (Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги) да регулира цените на В и К услугите, извършвани от „Софийска вода“ АД, а по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и „Софийска вода“ АД“, пишат от прокуратурата.

Според тях решението е незаконосъобразно. КЕВР са длъжни да регулират цената на водоснабдителните услуги, независимо каква е формата на собственост или управлението на компанията.

От прокуратурата посочват още, че регулаторът възприема директно възвращаемостта на собствени капитал, посочена от "Софийска вода" - 17% - въпреки че има право сам да определи нормата за това.

Това води до поскъпване на водата в столицата с 18% от 1 април 2017 г.

Председателят на КЕВР също гласува против одобряването на бизнес плана с този довод. Останалите членове на комисията обаче твърдяха, че не могат да променят записаното в договора за концесията.