ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ Консерваторите и реформистите в Европейския парламент умуваха тази сутрин да пуснат ли евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки в групата си. Те отложиха решението по молбата му, когато на 12 юни приеха коалиционния му партньор Николай Бареков, лидер на „България без цензура“.
Случаят с Джамбазки беше в дневния ред на Изпълнителното бюро на групата, в което участва и Бареков, съобщи той в телефонен разговор с „Клуб Z“.
„Изпълнителното бюро приключи. Продължи близо три часа. Взех участие в него. След обяд ще имаме официално съобщение, след като се събере групата и за темата, която ви интересува,“ каза Бареков. „Когато групата се произнесе официално, вие ще имате информация. Аз неофициална информация не съм оторизиран да давам, защото като член на Изпълнителното бюро никой не ми е дал правото да стана и шпикер (говорител – б.а.) на групата на консерваторите“.
Междувременно агенция „Франс прес“ съобщи днес сутринта, че Марин Льо Пен, председателката на крайнодесния  Национален фронт във Франция се е опитала да привлече „един избран български националист от ВМРО“, без да се споменава името на Джамбазки, който е единственият български евродепутат от тази партия.
Льо Пен събра 37 крайнодесни евродепутати от пет страни, но това не й стига да сформира нова парламентарна група. Минимумът е 25 представители от поне седем страни-членки. Освен Джамбазки тя е разговаряла и с четирима поляци от Конгреса на новата десница.
Ако не успее, депутатите около нея ще останат в категорията на нерегистрираните. Там може да се окаже и Джамбазки, ако не успее да се  присъедини към никоя от политическите групи. Мнозинството от нерегистрираните евродепутати традиционно са тези, с които никоя от политическите групи не желае да я свързват.
Пряка реч
Бареков не отговори на въпроса за Джамбазки, но използва случая да прочете строга лекция по журналистическа етика на кореспондента на „Клуб Z“ в Брюксел. 
„Вие казахте, че не съм член на Изпълнителното бюро...Плюс това ме наричата „скандалния политик“, каза Бареков. „Аз държа да напишете една статия по моя молба, в която да кажете, защо Бареков е скандален, а Борисов, там, вашия ментор, когото обичате, той не е скандален“.
Авторът на тези редове отговаря подробно на г-н Бареков в следващия брой на списание „Клуб Z“ в статия, която написа снощи по собствена инициатива, а не по негова молба. 
Авторът припомня, че няма ментори и подробно се спирал на скандални според него изяви на бившия министър-председател Бойко Борисов и други политици, но не им е давал недоказуеми квалификации. За справка виж тук: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1445549
Авторът декларира и че никога не се е бил в близки отношения с г-н Борисов и не се е прегръщал с него за разлика от г-н Бареков.
(ДО РЕДАКТОРА: сложете тук една такава снимка, може да има в БГНЕС - http://afera.bg/skandalno/42943.html)
 
„Как един политик, който е бил 20 години журналист и прави партия и влиза в Европарламента се оказа скандален според вашата публикация, а мутрата от СИК Бойко Борисов, крадецът на българския народ, не е скандален“, добави Бареков. „Аз съм изключително засегнат от тази глупост, която написахте. Не съм скандален политик! Вие правите внушения! Това не е журналистика!“

Любо, пиши в лийда "включиха днес" вместо тази сутрин