Евродепутатката Мария Габриел каза днес, че никой не е обсъждал с нея възможността да бъде номинирана за българска еврокомисарка.

„Няма как да коментирам тема, която никога не е била коментирана с мене“, каза Габриел пред български журналисти в Европейския парламент.

Тя се въздържа от всякакъв друг коментар.

Медии и политици споменават Габриел (37 г.), зам.председателка на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, като евентуална българска номинация от седмици.

„Габриел е много добър кандидат и според мен реалистичен“, каза бившият министър на финансите Владислав Горанов пред радио „Дарик“ миналата събота.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков каза, че би се наложило той да номинира комисаря, само в случай че партиите не могат да съставят редовно правителство в разумен срок след изборите.

Българският стол в Колегиума на комисарите е празен повече от три месеца, след като Кристалина Георгиева напуска заместник-предсетаделското си място в него в края на декември 2016 г., за да стане главна изпълнителна директорка на Световната банка в края на декември 2016 г.

Габриел говори пред журналисти в кулоарите на конференция за охраната на външните граници на ЕС, която тя организира днес в Европейския парламент в Брюксел.