Гражданските войни, климатичните промени, гладът, природните бедствия, тероризмът. Причините да се превърнеш в бежанец са много, а резултатите са кошмарни за десетки милиони хора.

65,3 милиона души по света в момента са принудени да напуснат родните си места. Това показват данни на ООН и на Международната организация по миграция (МОМ). По-голямата част от тях успяват да останат в родните си страни, особено когато териториите им са големи. 21,3 милиона са избягали в чужди държави.

Често на тези хора им се налага да намерят убежище и прехрана на хиляди километри от дома. Съвсем не са редки случаите, когато това се случва в неблагоприятна среда, където на бегълците постоянно им се натяква, че не са желани.

Това е една от мрачните перспективи за 2017 г., пред която са изправени общностите по целия свят, прогнозира "Обзървър".

Бежанци се тълпят край центъра за настаняване в германския град Ауе.

Бежанци има не само от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан, с каквито в момента е залята Европа. Хора напускат домовете си и в такива далечни и почти непознати за нас страни като Папуа-Нова Гвинея, Южен Судан, Нигерия и Камбоджа. Много от тях са непълнолетни. През 2015 г. децата са съставлявали 51 на сто от бежанците по света. Голяма част са откъснати от родителите си или са се придвижвали сами.

Средната продължителност на напускането на родното място в момента е 10 години. За тези обаче, които бягат от конфликти, тя е 17 години. Независимо дали си строят самоделни къщи, или живеят сред чужди общности, тези "устройвания" почти никога не се превръщат в дългосрочно разрешение. Нито пък са били предназначени да служат като такива.

Според ООН 24-ма души са били принудени всяка минута да бягат от родното си място през 2015 г. Тази бройка е четирикратно по-висока, отколкото десетилетие по-рано. Тогава на минута са бягали "само" по шестима.

"Милиони мъже, жени и деца са прогонени и принудени да се местят, докато светът е изправен пред безпрецедентни поредици от едновременни, комплексни и продължителни кризи по протежение на "арката на нестабилността", простираща се от западния край на Африка до Хималаите", се казва в доклад на ООН.

"Това не е почувствано никъде толкова остро, колкото в Средиземно море“ - коментира генералният директор на МОМ Уилям Лейси Суинг.

На 23 декември 2016 г. Организацията регистрира 5000-ната за годината смърт на мигрант от удавяне в Средиземно море.

Папуа-Нова Гвинея

Много жители на островната държава страдат от глад и липса на чиста вода в резултат на климатичните ефекти от природното явление Ел Ниньо. Тази година там не се очаква почти никаква реколта. Опитите за възстановяването от пораженията ще бъдат спъвани от ограничения достъп до чиста питейна вода, лошото напояване и опразнените складове, както и очакваните суша, наводнения и земни свличания.

Тихоокеанската страна е раздирана и от десетки местни конфликти, макар и не от голям мащаб. Те са свързани със спорове за собствеността на земята, компенсациите за отнета земя, племенни различия и други.

Нигерия

Жители на Нигерия се спасяват в съседен Нигер от ислямистите от "Боко Харам".

В района на езерото Чад в Северна Нигерия 3,6 милиона души са пряко засегнати от дейността на ислямистката групировка "Боко Харам". Нападенията и несигурността прогониха от домовете им 2,6 милиона души. От август 2015 г. насам 1 милион се завърнаха в родните си места. Много хора обаче продължават да бъдат бежанци, живеещи в лагери и чужди общности из цялата страна. Над половината от тези бежанци са деца. Постоянно се увеличава необходимостта от повече както хранителни, така и нехранителни продукти, като например одеяла.

Сирия

На шестата година от избухването на гражданската война в Сирия над 13,5 милиона души все още имат нужда от хуманитарна помощ в страната. Същото важи и за 6,5 милиона души, избягали от родните си места. Това е най-големият брой такива хора в света в момента. От тях 4,2 милиона сирийци намериха убежище в 4 съседни държави – Ливан, Йордания, Турция, Ирак, както и в Египет.

Темповете на бягствата не намаляват въпреки редица опити за примирие. Само през 2016 г. родните си места са напуснали 1,6 милиона души. Много от тях го направиха за втори, че дори за трети път по време на конфликта. Според последните данни на ООН само в Турция са потърсили спасение 2,7 милиона жители на Сирия.

Мианмар

Хиляди хора бягат от Мианмар към Китай заради сраженията между властите в индокитайската страна и действащите в района бунтовници сепаратисти.

Десетки хиляди мюсюлмани от народността рохингя избягаха в съседните държави, за да се спасят от военните операции на правителството, при които загинаха много от тях. Но има и други причини за бягство от индокитайската държава, която доскоро бе почти изолирана от света заради военната хунта. Това са ограничените възможности за препитание и лошите социално-икономически условия. А в чужбина тези хора са приемани с отворени обятия, защото работят срещу по-ниско заплащане и полагат неквалифициран труд, който местните хора избягват.

Отделно през 2015 г. Мианмар бе връхлетяна от проливни дъждове по време на мусонния сезон, последвани от циклона Комен. Те доведоха до опустошителни наводнения и земни свличания в много райони, като засегнаха 1,6 милиона души. 333 000 напуснаха родните си места.

Камбоджа

Лошо охраняваните граници, бедността и географското положение превръщат Камбоджа в главен пункт за излизане, влизане и транзит на нелегални мигранти. Продължаващият усилен трафик на хора е сериозен повод за тревога не само в страната, но и в целия Индокитай.

Последните тенденции показват, че все повече и повече мъже в Камбоджа са жестоко експлоатирани в регионалната риболовна индустрия. Те са прекарвани нелегално през съседните държави и обикновено стигат до непознато място, където не могат да намерят никаква защита срещу нечовешкия труд.

Южен Судан

Между 50 000 и 100 000 души загинаха в тази африканска страна след избухването на конфликта между политическите противници през 2013 г. Над 3 милиона избягаха. Над 200 000 души са подслонени в лагери под протекцията на ООН. Други отидоха в отдалечени от домовете им райони.

Хората, напуснали домовете си с оскъден багаж, могат да разчитат само на хуманитарните агенции. Световната програма по прехраната (СПП) прогнозира, че тази година в Южен Судан от глад ще страдат 4,6 милиона души.

-----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през февруари 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през 2017 г. и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.