По-високо от допустимото ниво на съдържание на уран и "алфа активност" е установено в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от  Хасково. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пробите са от 4 април, а в резултат на откритието от Районната здравна инспекция незабавно е наредено да се извърши извънредно вземане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Според предварителните резултати в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

Засега не е ясно каква е причината за установените по-високи нива на уран, но от МЗ припомнят, че от 2015 г. са в сила нови по-строги изисквания за химичния състав на подаваната питейна вода. 

В резултат от РЗИ-Хасково е разпоредено с цел превенция на общественото здраве ВиК дружеството да спре всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода, а нужните на региона да се захранят с вода от съседни зони на водоснабдяване от места, където качеството й отгованя на изискванията за химичния състав. Това според ръководството на ВиК е изпълнено, а рискове за здравето на хората не съществуват.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки.