Потвърдено - минимална пенсия от 180 лв. от 1 юни и от 200 лв. от първи октомври - това са числата, около които са се обединили ГЕРБ и "Обединените патриоти", потвърди пред бТВ бившият финансов министър и по всяка вероятност бъдещ такъв Владислав Горанов от ГЕРБ. Според разчетите му повишението ще струва на хазната малко под 100 млн. лв. до края на тази година и около 300 млн. през 2018-а.

Според Горанов ръстът на пенсиите, който е договорен, е реалистичен и ще има достатъчно пари за реализацията. Не стана ясно дали това ще мине през актуализация на бюджета за 2017 г., приет от същото мнозинство в предишния парламент.

"Какво общо има г-н Волен Сидеров с Русия? Той е в "Обединени патриоти", споделя нашата програма..."

Така лидерът на НФСБ от "Обединените патриоти" Валери Симеонов реагира на въпрос на Нова тв за участието на лидера на "Атака" в патриотичната коалиция и преговорите са съставяне на ново правителство. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше заедно със Симеонов в студиото, допълни, че от самото начало разговорите за правителство са започнали и продължават изключително конструктивно и нямало никакво лично напрежение между участниците в процеса.

Ще припомним, че на предишни избори, когато "Атака" не беше част от "Обединените патриоти", Сидеров започна дори предизборната си кампания от Москва.

Цветанов и Симеонов отказаха да отговорят какво са се разбрали за повишението на пенсиите от бъдещото общо правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Но и двамата бяха категорични, че пари за плановете им има - това уверил финансовият експерт на ГЕРБ, бивш, а вероятно и бъдещ министър Владислав Горанов. Персоналните въпроси в кабинета, който се задава, до момента не били обсъждани, декларираха двамата за пореден път.

"До вчера изобщо не беше ясно дали ще има коалиционно правителство, ако не се разберем за пенсиите, вие ни питате за министри", заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ обяви, че разпространените от бившия депутат Димитър Байрактаров "разчети" за пенсиите и увеличението им на 180 или 200 лв. от 1 юли е стара информация, още от времето, когато ГЕРБ и патриотите преговаряха за мандат в края на 43-тия парламент. 

Патриотът заяви, че би подкрепил ограничение на вота в чужбина, за което говори и президентът Румен Радев, но на въпрос дали е готов да внесе предложение за тотална забрана на гласуването зад граница, каза: "Ще видим." 

Според Цветанов е имало опит за намеса в изборите, "всички знаем какво е ДОСТ, как се роди ДОСТ", но работата на политиците трябвало да е да работят за вдигане на избирателната активност, защото ако гласуват 60-70% от гражданите, "нямаше да сме чули за тази партия". И Цветанов, и Симеонов заявиха, че опит за намеса във вътрешните работи от други страни, например Русия, нямало - нямало информация за това.