"Допуснах грешка, за която се извиних. Много научих от тази кампания."

Това каза тази сутрин пред бТВ депутатът от БСП Крум Зарков. Той допусна един от запомнящите се гафове на червените в предизборната кампания с фразата, че "с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо".

Зарков каза, че не е бил обвиняван от другарите си в столетницата, че е свалил от резултата им вследствие на неуместната си "шегичка".

"Не, не съм бил обвиняван - поне не и в лицето... Но със сигурност това беше грешка, която допуснах, увлякох се по един дебат, за който не бях подготвен", призна роденият през 1982 г. най-млад член на ИБ на БСП.

Относно вчерашните преговори с ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов той първо каза, че не били преговори, а разговори и че те се отзовали, защото получили писмо от председателя на ГЕРБ.

"Той ни канеше да говорим по теми, по които би трябвало да се обединят всички политически сили", каза младият социалист, но на няколко пъти наблегна, че с най-голямата партия само са потвърдили различията си.

Що се отнася до предложението на Борисов - Корнелия Нинова да е председател на бъдещия парламент, то било обсъдено и отхвърлено "доста бързо и категорично".

"Това е практически един нонсенс – лидерът на опозицията да се качи на Народното събрание и да подписва фактически всеки един закон, който е гласуван от мнозинството", обяви Зарков, като предположи, че така опозицията би изгубила големия си коз.

Той нарече вижданията им с ГЕРБ "несъвместими" и че това се подчертава, за да нямало никакви спекулации за широки коалиции. Просто имало политики - като българското представителство на ЕС или доходите например, които са безспорни. "Ние не искаме да бъдем крещяща и саботираща опозиция, каквито случаи е имало", поясни Зарков.

И коментира евентуалния срок на живот на новия парламент:

"Ние не се страхуваме от бързи избори, но не ги желаем, тъй като очевидно не е това, което е нужно на България и гражданите...

Този парламент е ниско представителен – трябва да го подчертаем: много хора не видяха своите представители. И го казвам не със злорадство, а със съжаление. И едно омешване на двете по-големи политически сили не би било стабилно. Напротив – това би било една сметка на 170 депутати вътре, но без да си даваме сметка какво става отвън."

Що се отнася до възможността БСП да подкрепя в ключови моменти ГЕРБ, Зарков каза, че "в интерес на истината този разговор тепърва предстои". И даде пример, че за изборната система и събитията, произтичащи от референдума на Слави Трифонов, изобщо не е говорено. 

Условието, което пък поставили вчера на Борисов, било:

"Парламентът вече да не е гумен печат, на който му се спускат решения, а те да се дискутират вътре."