Налагането на промени в пенсионния модел заради политически съображения намалява доверието в него. Така икономистът Лъчезар Богданов коментира пред БНР постигнатото вчера разбирателство между ГЕРБ и "Обединените патрити" за повишаване на минималните пенсии до 200 лв. към октомври тази година.

"Подобен вид преговори са доказателство за тотално разрушаване на доверието в пенсионния модел. Политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри. Хората все по-рядко ще могат да очакват, че има някаква предвидимост - внасяш определени вноски и получаваш определени пенсии. Налага се непридвидимост и зависимост от политически боричкания", коментира Богданов.

Според него, ако трябва да се вдигне минималната пенсия, има два подхода. Единият е вдигане на всички пенсии със същия процент, за да се запази съотношението. Ако се приеме такъв подход обаче за вдигане на пенсиите до 200 лв., са необходими 1,600 млрд. лв. допълнително. Ако пък се вдигнат само минималните пенсии, са нужни 430 млн. лв.

"Получаваме модел, в който над 60% от пенсионерите получават еднаква пенсия. Какво ще е усещането за справедливост - плащали са различни вноски, имат различен стаж. На макрониво подобни дебати показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономика. Разходите за пенсии са над 1/4 от всички разходи на българската държава", каза Богданов.

Според него няма как да няма актуализация на бюджета за 2017-а, ако се тръгне на подобно увеличение от юли тази година. Богданов припомни, че в бюджета и към момента има 1 млрд. лв. дефицит.

"Пенсиите могат да растат устойчиво само при развитие на икономиката. Дали проблемът с бедността трябва да бъде решаван чрез НОИ или чрез социални програми? По-скоро второто е разумното решение, за да се остави пенсионният модел ясен и разбираем. Да се запази връзката между стаж, размер на осигурителен доход, за да има дългосрочно доверие. Иначе всеки би си казал - ще се осигурявам на минимума, ако ми е ниска пенсията, ще протестирам и ще очаквам бъдещите политици да ми я вдигнат", каза още Богданов.

Според него става все по-очевидно, че икономиката няма да бъде във фокуса на бъдещото управляващо мнозинство.