Руските власти са съпричастни към прикриването на последствията от химическата атака в сирйската провинция Идлиб, се казва в разсекретен доклад на Белия дом, съобщи Би Би Си.

По данни на американското разузнаване и на други източници правителствената армия на Башар Асад е хвърлила бомби със зарин върху цивилни съграждани, се отбелязва в документа. 

Белият дом счита, че Русия и Сирия са се опитали да вкарат световната общественост в заблуда с помощта на разгърната дезинформационна кампания. Москва разпространява "многочислени, противоречащи си една на друга информации, за да обърка обществеността на планетата", се твърди в доклада.

Никъде обаче не се споменава дали Москва е знаела предварително за химическата атака.

Част от съдържанието на документа е насочено към опровергаване на данни, съобщавани от Русия, че самолетите на Асад са бомбардирали складове на опозицията, в които е имало химическо оръжие. В документа се цитират разузнавателни материали, към които има и препратки за видеоматериали, от които съвсем ясно личи, че бомбите са пускани върху път, а не върху постройка, която би могла да бъде склад.

Както е известно, при химическата атака през миналата седмица загинаха около 100 души. 

Вчера в италианския град Лука външните министри на най-развитите седем страни в света - т.нар. Г-7, не постигнаха споразумение за налагането на нови санкции срещу Русия, но бяха единодушни, че бъдещето на Сирия ще бъде без диктатора Асад.

Тази сутрин в Москва започват разговорите между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и колегата му Сергей Лавров. Въпреки противоречивите съобщения за среща с Путин се очаква в късния следобед дипломат номер 1 на Щатите да бъде приет от руския президент.