Световният тютюнев гигант „Бритиш американ табако“ (BAT) купува водещите марки цигари на „Булгартабак“. 

Стойността на сделката е над 100 милиона евро. BAT ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг Victory, Eva Slim и GD. Част от сделката е и придобиването на дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

След придобиването на българските марки BAT ще има пазарен дял от 40% у нас, което е над три пъти повече от сегашните 12%.

Собствените марки цигари на BAT са Dunhill, Lucky Strike, Kent, Pall Mall, Benson & Hedges и Rothmans.

В началото на годината BAT купи американския тютюнев гигант Reynolds за 49,4 милиарда долара. Така британците придобиха и марката Camel.

Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на BAT тук“, казва в изявление до медиите Ричард Уидман, генерален мениджър "Бритиш Американ табако клъстър Централна Европа".

“Бритиш Американ табако“ беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак". Компанията обаче се отказа през лятото на 2011 година, когато неофициално се знаеше кой ще спечели търга. Агенцията за приватизация определи за победител австрийската "БТ Инвест" за купувач на 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро. После собствеността премина през руската ВТБ и фирми около Цветан Василев, за да се озове в офшорката от Лихтенщайн Livero Establishment, за която банкерът твърди, че е свързана с Пеевски.