ГЕРБ и ДПС имат "максимално" сходство в програмите си, но няма как да управляват заедно. Това споделиха след срещата си днес лидерите на двете партии Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. 

"Говорихме за "Брекзит", председателството, финансови, данъчни политики", изброи Борисов.

И отново изказа тезата си, че заради предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС парламентарните сили трябва да се стремят да работят добре заедно. 

"Можахме с почти всички партии да постигнем до този момент по дадени теми разбирателство и подкрепа", каза още Борисов, който вчера се срещна с БСП и "Воля". 

Мустафа Карадайъ разкри, че заради сходствата в програмите ДПС са предложили на ГЕРБ да се състави обща програма по ключови теми до края на председателството, но това нямало да бъде съвместно управление. Причината то да е невъзможно са "Обединените патриоти", смята Карадайъ. 

"Ние изразихме нашата позиция, че е неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и с участието им във властта. И независимо от сходствата в програмите може да се стигне дотам, както и в предишното Народно събрание, да има мнозинство, което не може да проведе нужните реформи", заяви Карадайъ. 

ГЕРБ не са отговорили на предложението на ДПС, ще обмислят, каза още Карадайъ.