В Рим отвори врати пералня "Папа Франциск", където бедните ще могат безплатно да перат, сушат и гладят своите дрехи и завивки, предаде "Евронюз".

Инициативата е на Апостолическата служба за милостиня, а нейният ръководител монсеньор Конрад Крайевски обясни, че това е „конкретна форма на милосърдие, за да се възвърне достойнството на много наши братя и сестри, които заедно с нас са призвани да изградим един по-обитаем град“, пише Радио Ватикана.

Пералнята е разположена в икуменическата общност „Свети Егидий“, която е в най-стария римски квартал "Трастевере". През следващите месеци към нея ще бъдат изградени и помещения за други услуги: душове, бръснарница, гардероб, медицински амбулатории. Там ще се раздават и продукти от първа необходимост.

Оборудването e дарение от компанията Whirlpool Corporation, а координатор на програмата, която осигурява перилните препарати, е Procter & Gamble. Фирмата от две години дарява прибори и пяна за бръснене Gillette за бедните под колонадата на "Св. Петър" на площада пред Ватикана.

В края на Годината на милосърдието през 2016 г., в апостолическото си писмо Misericordia et misera папа Франциск написа:

„Да се приближиш до Христос изисква да бъдеш близо до братята, защото нищо не е по-угодно на Бог от конкретното милосърдие. По своята същност, милосърдието е видимо и осезаемо в конкретната динамика и действие. Това е момент да дадем пространство на фантазията на милосърдието, чрез нови дела, плод на благодатта“.

През 2015 година по инициатива на папа Франциск бяха открити за бездомните баня с три душа както и фризьорски салон до базиликата "Свети Петър". През миналата година, също в района на Ватикана, отвориха врати спално помещение и безплатен лекарски кабинет.