Ислямист е бил арестуван, а друг е разпитван след снощната бомбена канонада по автобуса на "Борусия Дортмунд". Все още не са известни детайли около направените от полицията разкрития за атентата. Но той вече е квалифициран като "терористичен акт".

Говорителката на главната прокуратура Фрауке Кьолер заяви пред журналисти:

"Двама подозрителни ислямисти станаха фокус при развоя на разследването. Апартаментите и на двамата бяха претърсени. Единият беше арестуван".

Тя допълни, че в трите бомби е имало метални парчета и пирони, за да имат по-голяма поразителна мощ. Самоделките можели да поразяват цели до 100 метра. Добре, че са били заложени под храсти и така не се е стигнало до смъртен случай. Пирон се е забил в облегалката за глава на един от футболистите, обясни още Кьолер. 

По-рано стана известно, че следователите са намерили две писма. Сега обаче Кьолер обяви, че писмата са три с едно и също съдържание. Истинноста им се проверява от експерти на главна прокуратура и на Федералната криминална служба.

Самото следствие се ръководи от главната прокуратура.

За едно от писмата стана ясно още снощи.

То е написано на немски език и започва с думите:

“В името на Аллах, Всеопрощаващият, Милосърдният”. В края са посочени две искания – Германия да изтегли от Сирия разузнавателните си самолети от тип “Торнадо”, както и да бъде закрита военната база на САЩ в Рамщайн, федерална провинция Ренания-Пфалц.

Всъщност немските разузнавателни самолети не са разположени в Сирия, а в Турция, откъдето излитат. Разузнавателната информация, събрана над територията на Сирия, се подава на САЩ и съюзниците, които борят “Даеш”.

Във въпросното писмо обаче се посочва, че германските самолети са използвани, за да избиват мюсюлмани в халифата на “Ислямска държава”.

Отправя се и закана:

“Спортисти и други известни личности в Германия и в други държави на кръстоносците незабавно са включени в смъртоносен писък.”

Писмото не съдържа нито подпис, нито символи на терористичната ислямистка организация “Даеш”, което в подобни случаи не е типично. Необичайно е и подобно послание да се оставя на местопрестъплението, където е било намерено. Поради тези причини се предполага, че авторът би могъл да е десен екстремист или друг престъпник.

Има и още едно - четвърто писмо. Но то се появи в интернет. То навежда на мисълта, че авторът е от антифашистката сцена. В текста се посочва, че автобусът на футболния отбор бил “символ на политиката на клуба “Борусия Дортмунд”, която не се ангажира достатъчно срещу расисти, нацисти и десни популисти”. Наред с това от години до стадиона в Дортмунд се допускали хора с човеконенавистническа нагласа.

Кьолер обяви, че писмото в мрежата едва ли е истинско.