"Установихме контакт със служебния премиер Огнян Герджиков, да му кажем нашето виждане по въпроса и да видим дали нещо се прави."

Това заяви на пресконференция днес говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков по въпроса с възможността България да предоговори цените на газа с "Газпром" до 4 май. Срещата с министър-председателя ще е във вторник, 18-ти април, след Великденските празници.

От формацията предупредиха още преди дни за течащия срок от 7 седмици, започнал на 16 март, в който можем да преговаряме с руския енергиен гигант за по-добри условия за цената на газа като компенсация заради тяхното господстващо положение в Източна Европа, установено от Европейската комисия.

"В момента поради многогодишни усилия на Европейската комисия се случва нещо, което е веднъж на десетилетие - имаме на своя страна силите на целия Европейски съюз", обясни Трайков. "До този момент сме надплатили 1 или 2 млрд. лева, това са пари, които може да си поискаме."

Това може да стане, тъй като ЕК заплаши "Газпром" със солена глоба (10% от годишните им приходи) ако не предложат мерки, които да компенсират високите цени. Трайков уточни, че така или иначе поради това ще има намаление на цените с около 10%. Но според него, ако се вземат мерки в 7-седмичния срок, както вече са направили някои държави като Полша, имаме шанс да намалим цената, на която купуваме газ, с до 40%.

"Нито една партия не проявява интерес към това. Може половин час да говорят за цените в енергетиката и да не споменат това. Трябва да искаме автоматично привързване на българските цени към кошницата - на Германия и други европейски страни. От две седмици слушаме преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти, и основният въпрос е откъде ще се намерят 100 млн. лева за повишаване на пенсиите, тук говорим за 500 млн. лв. годишно. Бием сянката на злодея, не злодея", обобщи той.

Дани Каназирева пък обясни друг казус, който според "Нова република" също бива игнориран от институциите и бъдещите управляващи - казусът с Пловдивския панаир, чийто мажоритарен собственик е членът на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов. Според Каназирева в случая става въпрос за схема, с която бизнесменът планира да увеличи дела си до момента, в който може да стане пълен собственик.

"Започва схемата от 2006 г. Бяха погребани 22 имота, много от тях в центъра на Пловдив, общината ги загуби. По същия начин е придобита т.нар. "Дупка" в центъра на Варна. Няма виновни, няма отговорност, изгубени са имотите. 10 години по-късно е време да се завърши тази срамна сделка. Миналата година се прие решение за даване на 49% от Панаира на Варненската и Пловдивската община, като целта е придобиване на акциите от мажоритарния собственик Георги Гергов.", заяви Каназирева.

В момента Гергов държи 50,37% от Панаира, но поради специфичните условия, това не му дава всички обичайни права на мажоритарен собственик. За да ги получи му трябва да притежава над 66% от акциите в дружеството.

"Проблемът е, че той няма нужните по устав две трети от капитала, за да може да се разпорежда с капитала и имуществото на дружеството. Затова се измисли тази на пръв поглед благородна схема", обясни Каназирева. 

Благородната схема е предложението на входа на „Международен панаир Пловдив“, на мястото на сегашната Първа палата, трябва да бъде построена нова опера. Теренът ще остане собственост на Панаира, а парите ще дойдат от държавата и от общината. Общинският съвет на Пловдив ще гласува утре приемането на предложените от държавата 20% от акциите на Панаира. Преди девет месеца обаче същият общинският съвет отхвърли предложените от държавата 20,63% от акциите, и то с решаващите гласове на ГЕРБ. 

Според Каназирева обаче това е несравнима размяна.

"За да бъде по-обществено приемлива сделката, се измисли една лъжа, че в Пловдив ще бъде финансирана една опера. Циничният момент е, че Пловдив властта подарява на Гергов два пъти по 400 декара, а ние ще го чакаме да ни даде 2-3 декара, за да си построим опера.. Тя е само една димна завеса, една димна лъжа, явно чрез изкуството по-лесно се оправдава една схема", обясни тя. 

Бившият лидер на "Нова република" Радан Кънев допълни:

"Вчера Корнелия Нинова обявяваше, че е в твърда опозиция, докато до нея стоеше Георги Гергов, който през това време прави сделка за милиони с ГЕРБ. През преговорите на ГЕРБ и Обединените патриоти за политическа коалиция много ясно прозира икономическа коалициа между ГЕРБ и БСП", отбеляза той.

Кънев коментира отново казусът с монопола на "Лукойл Нефтохим" в складовете за горива у нас и факта, че нито една институция или политически формации не реагират на откритието.

"Констатираме наистина тревожно мълчание на основните политически сили в парламента", заяви той.

По-рано и от ДСБ- Пловдив излязоха с позиция по казуса с Пловдивския панаир. Според партийната структура и общинските й съветници държавата иска да построи опера на Гергов, а не на Пловдив:

"Идеята за построяване на нова сграда на пловдивската опера е нещо, което ние от ДСБ винаги сме подкрепяли. Опасяваме се, че изграждането ѝ върху терен, който не е собственост на общината, а на член на изпълнителното бюро на БСП, крие сериозни рискове държавата да построи опера не на пловдивчани, а на Георги Гергов. След заграбването на пловдивския панаир и къщите в Стария град, няма никакви гаранции, че няма да се случи същото и със сградата на пловдивската опера. Община Пловдив трябва да води политика на ограничаване на бизнес отношенията си с местния олигарх Гергов, а не на допълнително обвързване. Това е пагубно за града ни."

Според тях гласуването на сесията на общинския съвет утре ще бъде истинска разделителна линия за общинските съветници в Пловдив - кой е на страната на олигарсите и кой - в отбора на пловдивчани.