Към 2012 г., за когато я обвиняват, че е придобила част от вила, Антоанета Василева няма как дори да е предполагала, че някой ден Цветан Василев ще бъде обвинен в присвояване.

Това каза днес в студиото на бТВ адвокат Константин Симеонов, който защитава освен банкера, и съпругата му, която бе обявена за издиравне от българската прокуратура по обвинение в пране на пари.

"Въпросът е, че за да има пране на пари, трябва да съзнаваш, че тези пари са придобити чрез престъпление - напомни Симеонов. - А те са посочени в декларации и е минала ревизия на НАП за този период. Покупката на къща също е декларирана, т.е. - няма нищо тайно в тази работа. Какви са били целите, е друга тема за разговор."

Симеонов напомни това, което твърдяха още когато преподавателката бе викана на разпит в столичното следствие - че става въпрос за вила в Швейцария на стойност 23 млн. франка, от които по-голямата част са от ипотечен кредит, а другите са дялове съпружеска съсобственост.

 Той подчерта, че чужда банка е кредитодател, а не КТБ и че останалото са лични средства на физическото лице Цветан Василев.

Доколкото бил информиран, целта на покупката дори била инвестиция, а не да обитават въпросния имот.

"Ако си купуваш къща, за да живееш в нея, това е доход, ако е за инвестиция, това е с някаква бизнес задача."

На въпрос на водещата откъде тогава са парите на Василев към онази дата, той каза и че като физическо лице клиентът му имал достатъчно доходи от редица фирми и др., които са надлежно декларирани и са им платени данъците.

"Просто това са доходи, които нямат общо с КТБ... А въобще не коментирам дали има или няма престъпление, защото тепърва започва един мегапроцес... може би."

Симеонов потвърди, че издирваната от българските прокурори Василева е при съпруга си в Белград и освен че не била надлежно уведомена (според него), "има определени опасения за нейната безопасност, ако се върне в България".

"Г-н Василев има притеснения в това отношение... Освен това ние не очакваме справедлив процес в България. Да, той има такива желания (да се върне и да даде показания, б.р.), но трябва сигурност по отношение на физическата цялост на семейство Василеви.

И второ: аз не съм сигурен - по-скоро съм сигурен в обратното, - че ни чака справедлив процес в Специализирания съд.

На въпрос за Специализирания наказателен съд, Симеонов каза, че оттам излъгали нагло на запитване на техен колега адвокат.

„Дайте да си говорим как рухна банката. Няма нито една банка, която да издържи на такъв напън! Всяка банка, която бъде атакувана по такъв начин, ще фалира - каза той на въпрос чувства ли се клиентът му виновен. - Когато хората се наредят на опашки, банката не може да издържи такова теглене на пари – още Буров го е казал...

Но по същото време другата банка, която имаше проблеми - на нея държавата й помогна. На КТБ не.

Василев има желание да дойде и да се защитава пред съда. Но неговото прибиране в България означава той да бъде вкаран в ареста – от ареста много трудно може да се защитаваш. Задържането под стража постоянно – при условие, че всички други обвиняеми са на свобода – няма да му даде условия за лична защита.

В това дело има много повече политпика отколкотго право", повтори за пореден път защитникът.

За разлика от изявения неотдавна оптимизъм от страна на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев - че делото ще влезе преди лятната ваканция в съд, Симеонов каза, че още четат материали и "очевидно ще ги четат дълго".