"Имахме двучасов, честен разговор с президента Владимир Путин. Има ниско ниво на доверие между нас. Две големи световни сили, двете най-големи ядрени сили не могат да имат такива отношения".

Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън след срещата си с президента Путин по време на визитата си в Москва. Първият дипломат на САЩ и колегата му от руска страна Сергей Лавров дадоха съвместна пресконференция след разговорите.

Държавният секретар на САЩ заяви, че има теми, по които той и Путин са на едно мнение. Сред тях - че ситуацията в Сирия трябва да бъде разрешена, че трябва обща битка с международния тероризъм и "Даеш", че отношенията между САЩ и Русия трябва да се подобрят и на дипломатическо ниво, и във военно отношение. Общо било и притеснението за действията на Северна Корея и Тилърсън е убеден, че Русия може да изиграе много важна роля в преговори с Пхенян за спиране на ярдените опити и застрашаването на региона.

Но има и много теми, по които позициите на двете страни са твърде различни, категоричен бе Тилърсън.

"Времето на Башар Асад като лидер на Сирия е лимитирано и Русия може да помогне на Асад да види реалността", заяви държавният секретар на САЩ. По думите му слизането на сирийския лидер, подкрепян от Москва, трябва да бъде "по нормален начин". 

Първият дипломат на САЩ отново заяви, че страната му е сигурна, че режимът на Асад е отговорен за нападението с химическо оръжие от миналата седмица, на което САЩ отговориха с бомбардировка с ракети "Томахоук" срещу авиобаза на режима. От своя страна Сергей Лавров повтори руската позиция - че няма подобни доказателства и Москва настоява за независимо международно разследване. Лавров заяви, че Русия продължава да е против налагането на санкции срещу Асад и ще страната му няма да подкрепи подобни документи.

Около час след пресконференцията на Тилърсън и Лавров се очакваше гласуване на резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН след химическата атака, внесена от Великобритания, Франция и САЩ. Очаква се Русия да наложи вето. Нямаше изненада - така и стана.

Все пак, ако има добра новина по темата "Сирия", то тя е, че от думите на Лавров се разбра, че Владимир Путин е казал, че може да се възстанови сътрудничеството между двете страни, според което САЩ и Русия няма да си пречат в небето над Сирия. Споразумението ме денонсирано от Русия след американската атака срещу авиобазата край Хомс.

Двамата външни министри говориха и за това, че трябва да има сътрудничество между администрациите на двете страни във външните и военните отношения, за да може да се решават възникващи проблеми преди да се задълбочат.

В темите, по които няма разбирателство, но е имало разговор Тилърсън включи и казуса Украйна. 

"Едно от нещата, по които САЩ и Русия не могат да се разберат към момента е ситуацията в Украйна. Това е бариера пред по-добрите нотношения между двете страни", отсече Тилърсън. 

Лавров от своя страна също заяви, че има разногласия между Русия и САЩ, които имат "дълбоки корени". Но по думите му още има "голям потенциал" двете страни да работят заедно.

По темата имало ли е руска намеса в изборите за президент на САЩ през ноември, които Доналд Тръмп спечели, двамата първи дипломати също се разминаха.

Първоначално на журналистически въпрос Тилърсън каза, че темата за киберсигурността и казуса с изборите е била "набързо спомената". След това обаче той и Лавров си размениха следните реплики, седейки един до друг:

"Като е цяло е ясно установено, че Русия е въвлечена в хакване на кампанията за президентските избори в САЩ. И това е сериозна тема, това е нещото, което знаем", заяви Тилърсън.

"Нито един факт не е доказан", отвърна спокойто Лавров.

Стана ясно още, че към момента САЩ не обсъждат нови санкции срещу Русия - това каза американецът на журналистически въпрос.

До последния момент не беше ясно дали Путин ще приеме Тилърсън, който по-рано се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, а до последно посланието от Кремъл бе, че графикът на президента на Русия е много натоварен. 

Разговорите текат, след като Лавров предупреди представителя на администрацията на Доналд Тръмп, че Русия няма да приеме повече удари на САЩ срещу режима на Башар Асад в Сирия. По-рано в интервю Путин заяви, че отношенията между Москва и Вашингтон са се влошили с влизането на Тръмп в Белия дом. А Тръмп нарече Асад "животно" и "зъл човек".