Близо един милион българи тръгват на път днес за четирите почивни дни около Великден. Пътната полиция ще асистира на движението в цялата страна, но основната концентрация на присъствието им ще бъде по пътя за Гърция.

"Повече полицейски патрули ще бъдат разположени на главен път Е-79. Пътните полицаи ще подпомагат и регулират движението и ще засилят контролa на грубите нарушители", каза пред бТВ началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов.

Очаква се хиляди автомобили да минат днес през ГКПП-Кулата, макар засега движението да е спокойно. Стоицов увери, че ще има повече проверки за алкохол и наркотични вещества, ще се разположат и повече мобилни камери за скорост на пътя. 

Трафикът на границите ни с Гърция, Сърбия и Македония засега не е натоварен. По-рано днес обаче на турската граница и румънската граница е имало неколкокилометрични колони от товарни автомобили. Причината за това е, че след 16 ч. днес ще бъде ограничено движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, които ще бъдат спирани до 20 ч. на място. Това ще улесни безопасността на така или иначе натовареното движение и ще осигури по-спокойно пътуване на леките автомобили.

Ограничението на камионите ще е за всички автомагистрали в страната, както и за тези участъци от републиканската пътна мрежа:

път I-1 Видин – Ботевград;

път I-1 Благоевград – ГКПП-Кулата;

път I-4 п. в. "Коритна" – Велико Търново – Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП-Калотина – ГКПП-Капитан Андреево;

път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път София;

път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

път II-86 Пловдив - Смолян;

път II-99 Бургас - Царево.