Американските военни и разузнавателни служби са прихванали разговори между сирийски военни и експерти по химически оръжия, обсъждащи подготовката на химическата атака в Сирия през миналата седмица, съобщи Си Ен Ен.

Това е станало след преглед на цялата комуникация, прихваната от разузнаването в часовете преди и след атаката в Идлиб, при която загинаха 70 души, предполагаемо от мощния невропаралитик зарин. Висшият държавен служител, съобщил новината на Си Ен Ен, подчертава, че САЩ не са знаели за атаката - обичайна практика е да се събира огромно количество информация от региона, която е обработвана впоследствие и ако има причина за това.

Разговорите обаче сочат, че "няма никакво съмнение" кой стои зад атаката - а именно сирийският президент Башар ал Асад.

Все още няма данни, които да потвърдят, че военни или разузнавачи на Русия са участвали в комуникацията за атаката. Според американските власти руснаците вероятно са били по-внимателни, за да няма шанс да бъдат засечени.

Правителствата на Русия и Сирия отрекоха да са участвали в химическата атака. Тази нощ обаче Русия блокира вот на резолюция в ООН, която осъждаше атаката в Сирия. Според представителите на Путин Западът твърде рано е осъдил Асад, без да има достатъчно доказателства за това.