"НАТО не е остаряла. Вече не е остаряла организация", заяви президентът Доналд Тръмп след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Това стана само няколко часа след като Владимир Путин обяви в интервю, че НАТО е организация от миналото и няма защо да съществува след като вече го няма блоковото противопоставяне в света.

Самият Тръмп обърна позицията си на 180 градуса. До преди няколко месеца той твърдеше, че Северноатлантическият блок вече е схоластичен, вехт и трябва дълбоко да се реформира и едва ли не е отживелица. Той остро критикуваше военната организация и няколко пъти заплаши, че няма да помага на страни-членки - дори изпаднали в беда, ако не си плащат и увеличат разходите за Съюза.

Сега след като посрещна много сърдечно Столтенберг, Тръмп все пак обясни на обща пресконференция на двамата, че държавите от НАТО трябва да плащат своя дял за поддържане на сигурността в Европа. Но тонът му бе мек и уважителен.

Американският президент благодари на страните от НАТО, че подкрепиха решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база. И добави:

"Аз се оплаквах дълго време от НАТО, но тя се промени и сега се бори срещу тероризма. Алиансът се приспособява към мисия за борба с радикалните ислямисти", след което призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия. "Ужасното убиване на невинни граждани с химически оръжия, включително варварското избиване на малки и безпомощни деца и бебета трябва да бъде насилствено отхвърлено от всяка нация, която цени човешкия живот", изтъкна президентът и определи сирийския президент Башар Асад "като касапин". "Време е да сложим край на бруталната гражданска война, да победим терористите и да позволим на бежанци да се завърнат у дома", призова Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на президента на САЩ за подканването на страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана и да стигнат 2% от БВП, отделяни за отбрана. 

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг. "Но единственият начин да избегнем нова студена война, да избегнем нова надпревара във въоражаването и да избегнем нарастване на напрежението - това е да продължаваме да привличаме Русия към политически диалог", добави генсекът.

Според него засилването на източното крило на НАТО е много важно в настоящия момент.

"Ние дислоцираме повече войски на източния фланг на Алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разпходите за отбрана. Ние осъществяваме най-голямото и мащабно увеличаване на колективната отбрана от края на студената война насам", подчерта Столтенберг.

И отново акцентира:

"Но не искаме студена война. Не искаме надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен Алианс - надежден в отбранителната сфера и политическия диалог с Русия".