Президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев обяви началото на дейността на своята фондация „Решения за бъдещето“. Организацията е била регистрирана преди около месец, а снощи Плевнелиев е подписал споразумение за сътрудничество между „Решения за бъдещето“ и фондацията на д-р Милен Врабевски „Българска памет“.

Първата публична поява на Плевнелиев в новото качество е станала в рамките на 20-ото издание на Пролетния семинар на фондация „Българска памет“ под наслов "България 2017 - 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци". В него са участват над 200 младежи от историческата българска диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

"България е един от нетните бенефициенти сред страните от ЕС. Общите вноски в бюджета на ЕС за предния програмен период (2007-2013) възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за страната за същия период са над 8,6 млрд. евро”, е казал Плевнелиев, цитиран от пресофиса си.

Росен Плевнелиев и като президент подкрепяше инициативата. Тази година е акцентирал върху това, че България получава над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС.

Преди месец Росен Плевнелиев съобщи за първи път в интервю пред Нова телевизия за новата фондация.

"Ще ходя в университетите, ще работя с читалищата, с неправителствени организации. В нея всеки може да дарява – дали 5 лева или повече."

Тогава Плевнелиев отрече слуховете, „че ще обединя дясното, че ще направя собствена партия, че имам таен план“.

"Пиша едновременно три книги – две на български и една на английски. Едната е задължителна за всеки държавник и се казва „Президент в трудни години”, като в нея ще извадя ключови речи и послания от мандата. Втората книга се казва „Извадки от моя дневник” и ще е моето лично послание към българския народ. По време на президентския си мандат изписах 7 дебели тефтера. Писах, когато ми беше тежко”, обясни тогава президентът Росен Плевнелиев.