Криминалисти на ОДМВР-Шумен пресякоха престъпна схема за изработване и разпространение на неистински български документи за самоличност, съобщи МВР.

Оперативните действия стартирали по сигнал, получен преди дни за предстояща сделка на задграничен паспорт и други документи. В хода им била планирана и организирана полицейската операция, реализирана под надзора на наблюдаващ прокурор.

В резултат завчера - 11 април към 15,30 ч., в момента на предаване на плик криминалистите задържали трима участници в сделката - К. Г. (54 г.),  А. Г. (51 г.) и 47-годишен мъж от варненското село Тръстиково.

От варненско BMW са иззети неистински документи, между които фалшиви български паспорти. Последвали претърсвания в жилищата на К. Г. и А. Г. в Шумен, както и в автомобили, ползвани от тях. Иззети са компютърни конфигурации с инсталиран софтуер, принтери, скенер, ламиниращи устройства, карти памет, флаш устройства, пластики, фолиа, специална хартия и други вещи за производство на фалшиви документи. Открити са и готови неистински документи за самоличност, изработени за клиенти.

В хода на разследването са разпитани и свидетели.

С полицейска мярка за 24 часа са задържани петима. Що се отнася до К. Г. и  А. Г. - повдигнати са им обвинения за престъпление по чл. 308, ал. 3 (изготвяне на неистински документи за самоличност с цел имотна облага), взета им е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лв.