Главната прокуратура на Германия внесе в съда искане да се наложи постоянна мярка арест на иракчанина Абдул Бесет А. (26 г.), съобщи днес говорител на върховните пазители на закона.

Мъжът беше задържан вчера в град Вупертал след атентата във вторник срещу автобус на футболния клуб "Борусия Дортмунд".

Засега няма доказателства, че иракчанинът е извършил атентата или е участвал в организирането му, макар следствието да работи и в тази посока.

Постоянен арест му се иска заради членуване в ислямистката терористична организация "Даеш", което Германия преследва с цялата строгост на закона.

През 2014 г. на иракска територия Абдул Бесет А. се е присъединил към “Даеш” и е стигнал до главатар на джихадистка група, оповестиха от Главната прокуратура. Групата на ислямиста е извършвала отвличания, изнудвания и убийства.

През март 2015 г. иракчанинът е пристигнал в Германия през Турция. След установяването си във ФРГ той непрестанно е поддържал контакти с членове на “Даеш”.

Във връзка с атентата от вторник в Дортмунд има и втори заподозрян, но той още не е задържан. Става въпрос за 28-годишен германец от градчето Фрьонденберг, община Уна, федерална порвинция Северен Рейн-Вестфалия.

От Главната прокуратура все още не съобщават дали иракчанинът и германецът са били криминално порявени и какви са били отношенията помежду им.

Да припомним, че в 19,15 ч. във вторник три бомби самоделки бяха взривени в близост до преминаващия автобус на отбора на “Борусия Дортмунд”. Футболистите бяха на път за мач срещу “Монако”. По чудо се размина “само” с двама ранени – защитника на “Борусия”, испанеца Марк Барта, както и полицай. Футболистът получи тежко нараняване в китката и беше опериран.

Макар да се подозира ислямистки мотив за атентата, разследващите работят и по други версии – тежка хулиганска проява, действия на десни екстремисти и дори на изнудвачи.