Съкратен вариант на управленска програма от 21 страници (в доста едър шрифт), 18 подтеми, сред които правосъдието №8, всяка тема с няколко подточки - това е документът, който ще заложи рамката на бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Т.нар. от Бойко Борисов "материал" се очаква да е приоритетната рамка на властта.

Ето акцентите от него:

Социална политика

650 лв. минимална заплата в края на управленския мандат и 1500 лв. средна заплата за същия 4-годишен период. Достигане на БВП от 120 млрд. лв. към края на периода. Тази част от документа е пренесена от предизборната програма на ГЕРБ, където числата бяха същите. Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юни, 200 лв. от 1 октомври, а от началото на 2018 г. започва индексация на останалите пенсии, но не е ясно с колко - това ще зависи от икономическия растеж. Ще се търси резерв от преразглеждането на т.нар. инвалидни пенсии.

По-тясно обвързване на социалните помощи със заетостта - всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост. Как ще стане това - не е разписано. Предлага се и нов закон за детето, който да подпомага всички деца, не само тези в риск.

Финанси

До интегрирането на България в Европейския банков съюз и Еврозоната, което е цел, валутният борд е неприкосновен. Балансирани бюджети, запазване на праговете за регистрация по ДДС на фирмите. Преките данъци остават същите - например 10% за доходи и печалба, но е включено "недопускане на допълнителни данъчни облекчения". Друга цел е постигане на балансиран бюджет към 2020 г. - в превод това значи бюджет без дефицит.

Отбрана

В тази част от програмата, извън обещанието към края на мандата за въоръжените сили да се отпускат 2% от БВП, какъвто е ангажиментът ни към НАТО, отпечатъкът на "Обединените патриоти" е съществен. В подточките са записани неща като:

"Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на Българската армия."

 "Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба."

Във вътрешната сигурност и обществения ред няма нищо ново и интересно извън общите приказки за борба с престъпността, тероризма, полицейско присъствие във всяко населено място и приемане на нов закон за доброволчеството. 

Записано е още, че основна политика на кабинета ще е "осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци.  Повишаване на капацитета на охрана на границата." 

Регионална политика

В тази част от програмата обещанието е за въвеждане на електронна винетка, завършване на пръстена от магистрали и обновление на ВиК сектора.

Разбира се, програмата за саниране на жилища продължава, но е заложено тя да се разшири и да обхване "многофамилни и еднофамилни къщи от тухли". Материалът, от който са изградени къщите, които могат да се възползват в бъдеще, е изрично подчертан в по-тъмен текст.

Правосъдие

Лайтмотивът е "продължаване на съдебната реформа". В частност изброените мерки са почти същите, които бяха записани в програмата на ГЕРБ. Думата "прокуратура" не се споменава. Поставен е ангажимент - на последно място в този сегмент от програмата, за изпълнение на мерките от последния доклад от Брюксел за напредъка ни по механизма за сътрудничество. Има си и срок - краят на 2018 г.

Останалите "приоритети" са свързани с нов Наказателен кодекс и ремонт на още няколко големи законодателни акта като ГПК и АПК, както и въвеждане на "електронно правосъдие". Фигурира и въвеждането на тримесечни отчети на главния прокурор и председателите на двата върховни съда пред парламента - нещо, което не беше прието при отварянето на конституцията в предишния мандат на ГЕРБ. 

Няма и дума за работата и бъдещия избор на нов Висш съдебен съвет, който предстои това лято. 

Но възкръсва законът "Антикорупция", който бе и в програмата на ГЕРБ, макар че в 43-тия парламент така и не се стигна до приемането му. И не стана ясно защо точно.

Енергетика

АЕЦ "Белене" отсъства от плановете - това е новината от този сегмент на програмата на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Вторите обаче са постигнали записването на "ревизия на разходите" на ТЕЦ “Марица-изток 2”, мини “Марица-изток”, АЕЦ “Козлодуй” и други - в първата част става дума за т.нар. американски централи, чиито договори отдавна са трън в очите на патриотите.

Ще се удължава животът на АЕЦ "Козлодуй", ще се търсят нефт и газ в Черно море, ще се строят интерконекторите със съседните страни. Изненадващо т.нар. газов хъб "Балкан" и бъдещето му не са описани в сферата "Енергетика". Предвижда се и "пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ."

Образование

Обещанието на ГЕРБ за двойно увеличение на учителските заплати за 4-годишен период е част и от общата управленска рамка на ГЕРБ и "Обединените патриоти". 

Първата точка от тази част е формулирана така:

Издигане на образованието в стратегически национален приоритет. Провеждане на решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование със силата на всички държавни институции и инструменти. Родолюбието в образователната система трябва да бъде основа за възпитание и извисяване на българския дух, средство за формиране на чувство за солидарност в обществото и привързаност към родината.

И други "патриотични" заявки могат да се намерят - например подкрепа за българските училища в чужбина като "крепител на националната идентичност". Обещава се и нов модел на делегираните бюджети, които ще зависят не само от броя на децата в дадено уличище, но и от качеството на образованието. Ще има повече спорт в училище, а освен това ще се увеличават парите за наука - не е ясно с колко и на какъв период, ще се развиват и връзките с бизнеса за професионално обучение - не е записано как. 

Висшето образование не фигурира в приоритетите. Въобще в този сектор явно революции не се очакват.

Здравеопазване

Едно от основните послания на ГЕРБ от изборната кампания - демонополизация на здравната каса, все пак присъства в приоритетите на бъдещата власт на ГЕРБ и "Обединените патриоти", представени днес, става ясно от текста. Тя ще бъде "поетапна", каквото и да значи това, говори се и за стабилизиране на финансовия модел, отново без обяснение що е то - например ще има ли увеличение на здравни вносни не става ясно.

Профилактиката на здравето е обвързана и с въвеждане на "ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина и кардиологични изследвания".

Прегледите всяка година при личния лекар и сега са задължителни, друг е въпросът дали наистина се случват. Бъдещите управляващи ще предприемат мерки чрез здравната си политика за ограничаването на използването на наркотичните вещества. Как - не е записано. 

Пише още, че ще има мерки за кадрово обезпечаване на Спешната помощ, както и достъп до медицински услуги в малките населени места. Конкретика отново отсъства и остава надеждата, че това ще стане ясно от бъдеща "пълна" управленска програма...

Медицинският документооборот ще бъде приведен в електронен вид, обещават още от ГЕРБ и "Обединените патриоти". 

Култура

Ангажимент за отделяне на повече пари за култура през бюджета няма. Въпреки че по време на кампанията заявките от ГЕРБ звучаха по-различно. Обещава се приоритетно финансиране за опазване на културното и археологическото наследство, най-вече чрез стимул на археологическите проучвания.

Последните три подточки от програмата звучат най-"реформаторски" - например обещава се най-после "реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”." Защо не се случва към момента, така и никога не е било ясно. Нито как това ще се промени. Обещават се и ремонти - на театри, опери, музеи и училища. Освен това ще разширяваме присъствието на българската култура в Европа и по света. Особено по време на председателството на Съвета на ЕС догодина. 

Останалите сфери

За българското председателство на Съвета на ЕС има цяла отделна "подточка" от краткия иначе документ в раздела "Външна политика". Тук се гарантира пътят на "евроатлантическата интеграция" (не става ясно защо думата е интеграция, при положение че отдавна сме членове на ЕС и НАТО - б.р.) - България ще работи за единството на ЕС, особено след "Брекзит", ще участва в общите усилия за сътрудничество между ЕС и НАТО, ще иска преразглеждане на Дъблинското споразумение за мигрантите и ще иска от ЕС спиране на притока от такива пред Турция.

Приоритет - за кой ли път, остава влизането на България в Шенген. Ако преброим в колко програми е фигурирал този приоритет, едва ли тази заявка е най-важната...

В областта "Околна среда" обещанието е за по-чист въздух в градовете, още пречиствателни станции и система за мониторинг на околната среда.

В "Транспорт" - ще се купуват влакове, ще се обновяват жп линии, ще се строи инфраструктура, ще се разширява метрото - нищо ново. Ще се въвежда и тол такса за тежкотоварните автомобили. За въздушния транспорт няма нищо - например за концесиите на летища...

В частта "Икономика" акцентът е върху обещанията на ГЕРБ за намаляване на административната тежест за бизнеса и облекчаване на регулаторни режими, както и развитие на икономическите зони и капиталовия пазар. Кой знае каква контретика пак няма.

В "Туризъм" е поставена голяма цел - "утвърждаване на България, като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм и влизането ни в топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа". Как ще става това - най-вече с реклама.