Четирима български евродепутати съобщиха днес, че са предложили промени в реформата на европейската система за предоставяне на убежище, които да намалят тежестите върху държавите от южната граница на ЕС, включително България.

Мария Габриел и Емил Радев (ГЕРБ - Европейска народна партия), Филиз Хюсменова (ДПС - Алианс на либералите и демократите за Европа), Сергей Станишев (БСП - Социалисти и демократи) настояват ЕС да прояви повече солидарност със "страните от първа линия" и да премахне постоянната им отговорност спрямо кандидатите за убежище.

За целта те са предложили изменения в проектопредложение на Комисията за реформа на т.нар. Дъблински регламент, които бяха обсъдени на заседание на парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където четиримата депутати членуват.

Този регламент изисква молбите за убежище да бъдат решавани от държавата, където мигрантите за първи път са стъпили на територията на ЕС. Тази разпоредба предполага непропорционално висока миграционна тежест на гранични държави като България, Гърция, Италия.

Преди почти година Комисията предложи постоянен механизъм за солидарност, който да задължава останалите страни в ЕС да поемат част от нея в случай на криза, т.е., когато броят на влизанията надхвърли определена граница.

Сергей Станишев, заместник-председател на споменатата комисия, заяви:

 „За нас като външна граница на ЕС е важно да отпадне постоянната отговорност за всеки, пристигнал у нас, да се освободят държавите по външните границите на ЕС от задължението да приемат мигранти от други държави членки, а механизмът за автоматично преразпределение да отчете завареното положение, за да може да се задейства веднага, ако е необходимо.“

Габриел, която е заместник-председателка на парламентарната група на ЕНП и ръководителка на българската делегация в нея, призова да бъдат отчетени специфичните нужди на държавите по външните граници на ЕС, които са на първата линия на миграционните маршрути, идващи от конфликтните зони в Средиземноморието. 

Според Хюсменова, която е ръководителка на българската делегация в групата на либералите и заместник-председателка на АЛДЕ, мигрантската криза от последните години е показала пороците на регламента от Дъблин.

„Надявам се новите правила да предпоставят едно истинско европейско споделяне на отговорност. Специфичното географско положение на държавите на първа линия като Италия, Гърция, България трябва да бъде вземано винаги предвид по отношение на системата на убежище. Също така смятам, че ако в определена страна вече е постановен отказ по молба за убежище и мигрантът е върнат, няма нито икономическа, нито процедурна логика тази страна да продължава да отговаря за него“, каза тя.

По време на дискусията в парламентарната комисия Емил Радев заяви, че страни по външните граници като България, Гърция и Италия трябва да бъдат освободени от тежесттта да приемат и обработват молбите на хиляди нелегални мигранти и да приемат мигранти, връщани им от други държави членки.

„Недопустимо е четири-пет държави членки да поемат отговорността за хилядите мигранти, идващи в Европа, а останалите дори да не предоставят необходимата техническа помощ и да отказват да приемат бежанци“, каза Радев.