Какво, ако българските турци гласуваха на турския референдум? Никой не е правил представително проучване, защото повечето от тях нямат право да участват. Но данни за настроенията им все пак има.

В неделя гражданите на Турция ще гласуват на свикания от президента Реджеп Тайип Ердоган референдум по 18 предложения за промяна в Конституцията, които ще въведат президентска форма на управление. Критиците на Ердоган наричат това „преход към султанат“, а самият президент настоява, че само със силна власт Турция ще се справи с терористите. Малка част от живеещите в България турци имат право да гласуват, но абсолютно всички имат отношение по темата – гледат турски телевизии или пътуват при роднини зад границата.

Проведеното от „Алфа рисърч“ в края на миналата година изследване за нагласите на мюсюлманите в България дава пет отговора на въпроса за отношението на турците към Ердоган и Турция.

1.Всички гледат Турция

Почти 70% от българските мюсюлмани имат доверие на Турция и това е с десетина процента повече в сравнение с пет години по-рано. Малко над 12% нямат доверие. Общо над 80% имат ясно отношение, което показва информираност за ситуацията там.

Половината български турци имат доверие в Реджеп Тайип Ердоган, а под 10% вярват на обявения от него за основен опонент – живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

2.Ердоган е номер едно

Президентът на Турция е най-одобряваният световен лидер за българските мюсюлмани. Той е преди Ангела Меркел, Владимир Путин и Барак Обама. (изследването е правено през септември 2016 г.)

3.Турция е номер едно

Турция е държавата с най-високо доверие за българските мюсюлмани. И това доверие дори нараства през последните пет години. От 58 на 68%. Чак след това са Германия, Русия, Франция и САЩ.

4.Ердоган е... прав

Половината български мюсюлмани не изказват определено мнение за опита за преврат в Турция и последвалите действия на Ердоган. Сред тези с позиция, преобладават позитивно настроените към турския президент и политиката му в последните месеци. За 18% Турция се е обединила в имета на защита на законността и демокрацията. За още 11% опасното влияние на Гюлен се ликвидира, а още близо 5% смятат, че Европа не разбира турския народ. В това време европейските лидери критикуват остро Ердоган за потъпкването на демократичните принципи. Малко над 20% от мюсюлманите в България обаче смятат, че след опита за преврат властта в Анкара нарушава човешките права и се разправя с политическите си противници.

5.Силна семейна връзка с Турция

Почти няма турци в България, които да нямат роднини в Турция. Изследването обаче поставя въпроса къде живеят семействата на вашите деца. На 8,5% от мюсюлманите в България децата им живеят трайно в чужбина. От тях над 20% са в Турция.