Доналд Тръмп избра бивш враг и изгряваща звезда на Републиканската партия да бъде негов посланик в ООН.

45-годишната Ники Хейли бе избрана за губернатор на Южна Каролина през 2010 г. и убедително преизбрана две години по-късно.

Дъщеря на индийски имигранти, тя бе първият цветнокож човек, номиниран в кабинета на Тръмп и е една от най-известните жени от Републиканската партия.

Изгряваща звезда

Хейли влезе в грубия и нестабилен свят на политиката в Южна Каролина през 2004 г., когато спечели първия си мандат в доминираната от мъже щатска Камара на представителите.

Тя бе второстепенен кандидат-губернатор през 2010 г., но излезе напред и спечели в голяма степен благодарение на подкрепата от Сара Пейлин.

Нейната популярност намаля през първия ѝ мандат заради етичен скандал и други неприятности, но тя привлече мощни съюзници в цялата страна, сред които Мит Ромни, когото подкрепи за номинацията на републиканците през 2012 г.

Подобряващата се икономика ѝ помогна да си върне доверието и тя бе преизбрана с голяма преднина през 2014 г.

Привлякла вече вниманието на национално равнище, тя бе масово хвалена, защото застана начело на усилията за премахването на бойния флаг на Конфедерацията от Капитолия на Южна Каролина през 2015 г. след клането в афроамериканска църква в Чарлстън.

Ники Хейли показва от трибуната в ООН снимки от химическата атака в Сирия от този месец.

Битката срещу Тръмп

Хейли бе избрана да даде отговора от името на републиканците на януарското обръщение "За състоянието на нацията" на Обама през 2016 г. Това бе знак за голямото уважение, което лидерите на партията изпитват към нея.

Отговорът ѝ бе под формата на слабо прикрит отпор срещу Тръмп, който водеше в проучванията на първичните избори.

"В смутни времена отговорът може да бъде опит за следване на тревожните призиви на най-гневните гласове. Трябва да се съпротивляваме срещу това изкушение", каза тя.

Тя подкрепи Марко Рубио месец по-късно и участваше в кампанията му, като критикуваше Тръмп най-вече заради първоначалното му нежелание да се опълчи на "Ку Клукс Клан".

Кралят на недвижимата собственост отвърна, като я нарече "слаба" по въпроса на нелегалната имиграция.

След като Тръмп спечели първичните избори в Южна Каролина, като победи с 10 на сто Рубио, той написа в туитър:

"Хората в Южна Каролина са объркани от Ники Хейли."

Разривът между двамата не бе излекуван два месеца преди общите избори, когато Хейли заяви, че ще гласува за Тръмп, но все още "не му е фен".

Изненадващият избор

Историята на враждебността ѝ към новоизбрания президент не е единствената причина, поради която изборът на Хейли за посланик в ООН предизвика учудване.

Тя няма опит във външната политика, дори в дипломацията.

Саманта Пауър - посланичката в ООН на администрацията на Обама, напротив, бе световно известен експерт по човешките права, написа книга за хуманитарните операции, която спечели награда, и съветваше Обама за външната политика в продължение на 5 години, преди да отиде в ООН.

Начално стъпало?

Твърди се, че Хейли обсъждала с Тръмп да заеме дори още по-престижен пост - държавен секретар, преди да приеме номинацията за посланик в ООН.

Едва 45-годишна, тя ще смята това за начално стъпало в кариерата си, а не за връх.

За тази цел ролята ѝ има много потенциални изгоди лично за нея. Постът ще ѝ даде засилен вътрешен и международен имидж и ще увеличи шансовете ѝ за евентуална кандидатура за президент.

Предвид факта, че битката срещу Тръмп намали рейтинга ѝ на одобрение в Южна Каролина, тя е и сигнал към избирателите на партията, че тя е съюзник, а не враг.

Връстница на Марко Рубио и Тед Круз, тя сега е твърдо в списъка на потенциалните номинирани за кандидат-президент след епохата на Тръмп.

---

* Авторът е кореспондент във Вашингтон на британския вестник "Дейли телегпаф", където е публикувана статията.