Няма как да се отнемат конституционни права на български граждани. Това заяви днес в ефира на бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпроса как ще коментира законопроекта на Министерство на правосъдието, който според уволненият след това директор там е разработен по искане на президента Румен Радев.

Документът, предложен за обществено обсъждане, предвиждаше българите в чужбина да нямат право да гласуват на всички избори, освен ако не са прекарали последните 3 месеца в България.

Нинова добави, че очевидно това е противоконституционно предложение. Обаче отбеляза, че президентът Радев е спазвал точно предизборните си обещания.

Лидерката на БСП каза, че още в първия ден на новия парламент от партията ще внесат въпроси в рамките на парламентарния контрол. Един от тези въпроси ще е свързан с това дали България прави нещо по преговорите с "Газпром" с цел намаляване на цената на газа.

"Подготвили сме около десетина питания и въпроси към служебния кабинет. Едното от тези питания е точно това. Ние парламентарния механизъм ще го упражним. Трябва да се използваме. От трибуната ще разберем дали са направили нещо по този въпрос", каза Нинова.

Тя коментира и програмата на правителството, оповестена днес.

Според Нинова тази програма е "тежък подарък за българските семейства" за предстоящите празници.

"Отказ от предизборни обещания. Бедност, несигурност, възможности за корупция. Увеличили са цените на газ, парно вода, заплати се очаква да се увеличат в края на мандата. Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване", каза Нинова.

Според нея има отстъпление в пенсиите, липсва каквато и да е политика по отношение на младите и няма нито една мярка за борба с демографската катастрофа. Нинова изтъкна, че ГЕРБ се отказва от идеята си да увеличи броя на военнослужещите на границата, както и от това да има нови служители в полицията, за да се осигури присъствие във всяко населено място.

Лидерката на столетницата отбеляза, че се увеличават се средствата за саниране, което създава възможности за корупция. Тя обясни, че цялата тема за санирането също ще бъде подложена на парламентарен контрол

"Има ли кражби, няма ли, може ли със същите пари повече жилища да се санират", поясни Нинова.

Тя обобщи, че програмата е "сделка за власт, за постове и за пари" и "тотално излъгване на избирателите". Според лидера на БСП строителство на магистрали е единственото конкретно нещо в програмата. Нинова заяви, че нейната партия не е против строителството на пътища, но трябва да се държи сметка кои фирми го правят, за какви пари и какво е качеството.