Заедно с глобализацията расте броят на хората, живеещи извън родните си страни, пише Би Би Си.

По данни на ООН в момента им броят е 244 милиона души. Той се е увеличил с 40 на сто в сравнение с 2000 г.

Все повече хора търсят работа и нови възможности зад граница. Но какво точно прави чуждата страна привлекателна за имигрантите?

Именно с тази цел глобалната общност InterNations проведе наскоро анкетата си, известна като Expat Insider. Тя се допита до над 14 000 имигранти от общо 191 страни.

Хората били помолени да оценят 43 различни аспекта зад граница – от дружелюбните местни жители и семейния живот до цените и баланса между работата и личния живот.

След изчисляване на точките, които събрала всяка държава по всички зададени въпроси, експертите съставили рейтинг на най-привлекателните за имиграция страни.

Тайван

Небостъргачът "101" е символът на тайванската столица Тайпе.

Гостоприемството като особеност на местната култура, дружелюбните хора и всички удобства на западния живот. Това са нещата, позволяващи на имигрантите лесно да се приспособят към живота в тази островна държава. Местните жители винаги са готови да помогнат на пришълците.

„Бях много приятно изненадана от гостоприемството на тайванците. Те проявиха търпение, когато забравих няколко китайски думи, и направиха всичко възможно да ми помогнат, когато се оказах в трудна ситуация“, споделя Моника Мизи.

Тя е родена в Австралия, но сега живее в Тайван, работи като организатор на мероприятие и води културен блог, посветен на столицата Тайпе.

„Повечето имигранти живеят в Тайпе, където има повече хора, говорещи английски и където е развита транспортната система“, допълва Мизи.

Тиенму е предпочитаният от имигрантите столичен район.

„Той прилича повече на предградие и е отдалечен от скоростния транспорт“, изтъква Лизи Джерок.

Тя е американка, родом от Оклахома. В момента се занимава с доброволческа дейност в Тайпе като консул на InterNations. Живее от няколко години в централния район Сини. Най-много й харесва, че наблизо има много магазини, ресторанти, изложбени зали, кина. Човек може да види там и много улични артисти.

В сравнение с други азиатски столици за живота в Тайпе може да се каже, че не е скъп. Ако обаче искате да пестите, по-добре е да се придържате към местния начин на живот.

„Покупката на вносни стоки, включително битова техника, хранителни стоки, дрехи или обувки може да ви излезе скъпо“, заявява канадката Карън Фарли, член на InterNations.

Тези, които тепърва смятат да се преселят в Тайпе, трябва да знаят, че там много малко хора имат широка кухня в западен стил. Повечето кухни са малки с много малка или микровълнова печка.

Според Моника Мизи кухнята в Тайпе и изключително вкусна. Там човек може да си купи храна на нощен пазар, да опита китайска супа от телешко с ориз в обикновено кафене или да иде в японски ресторант.

И много често това излиза по-евтино, отколкото да ядеш у дома.

Малта

Ла Валета е за любителите на спокойния провинциален живот.

Сред главните предимства на тази средиземноморска страна е топлият климат и близостта до континентална Европа.

Благоприятният климат означава, че темповете на живота не са бързи. И затова тези, които смятат да се преселят в Малта, трябва да бъдат готови да се отучат да бързат.

„В някои магазини по обяд започва сиестата, а според наблюденията на мнозина обслужването в ресторантите става по-бавно“, казва италианката Силвия Ди Феличе.

„Веднъж седнах на масата около 20 часа, а си тръгнах в полунощ! Поръчахме си само мезе и второ. Не във всички ресторанти е така, но трябва да бъдете готови за такова небрежно отношение към работата“, допълва тя.

Градовете Сейнт Джулианс и Слиема, намиращи се на източното крайбрежие, привличат хората, които искат да живеят близо от ресторантите и центровете на нощния живот.

А на тези, които предпочитат по-провинциален и спокоен начин на живот, Ди Феличе препоръчва столицата Ла Валета, а също така градчетата Наксар на 12 километра северозападно и Биргу на 9 километра на юг.

В страната се провеждат редица културни мероприятия, след които международен фестивал по изкуствата и кинофестивал в Ла Валета. Редица празници са посветени на местните хранителни продукти – например фестивалът на ягодите Festa Frawli. Да не говорим за безбройните празници на виното.

„Вече имам два любими сорта – бяло вино „Читадела“ и червено „Караваджо мерло“, изтъква Ди Феличе.

Много имигранти биват привлечени от изгодната за чужденците данъчна система в Малта. Там не се облагат доходите от капитали, получени зад граница, Наемите обаче могат да бъдат скъпи.

„По принцип местните жители вземат от чужденците повече. Затова си струва да се отдели време за търсене на жилище, за да бъдат намерени най-добрите варианти“, препоръчва Силвия Ди Феличе.

Еквадор

Гуаякил поразява с красотата си.

Според допитванията животът в тази южноамериканска страна допада на имигрантите по няколко причини – дружелюбни хора, достъпно здравеопазване и вкусна и евтина храна.

Освен това стилът на живот в различните градове е много различен, което дава възможност за избор.

„Красотата на Еквадор е в многообразието“, изтъква Хаган Гат, посланик на InterNations в страната.

Той е родом от Израел, но живее в Гуаякил – най-големия град в Еквадор.

„Пенсионерите, желаещи да се преселят в Еквадор, често търсят места, където животът е по-евтин. Затова за тях биха били подходящо крайбрежието, южните части и Амбато – град на 180 километра южно от столицата Кито“, обяснява Гат.

И продължава:

„А на тези, които смятат да се захванат с бизнес и обичат активния градски живот, биха им подхождали Кито, Гуаякил и Куенка."

Но той предупреждава, че животът в големите градове е по-скъп. Това се отнася и за жилищата, и за ресторантите и кафенетата.

Тези, които знаят добре испански език, могат да отидат във вътрешността.

„Тук, в 20-хилядния град Атутанки (на 100 километра от Кито – б.р.), ние на практика сме единствените имигранти и това ни харесва“, разказва Бил Хейгън.

Той е американец, родом от Канзас Сити. Работи като екскурзовод в туристическата стартъп компания Your Local Cousin.

„Същевревенно на 15 минути път с кола се намира град Котакачи. Ако искаме да си пообщуваме с други имигранти или да похапнем северноамерикански ястия, не е трудно да го направим“, допълва Хейгън.

Мексико

Древните пирамиди в Мексико са сред главните неща, които привличат хората.

Подобно на Малта, Мексико също привлича имигранти с топлия си климат. А гостоприемството на местните жители, богата на традиции култура и вкусната кухня позволява на чужденците да бъдат щастливи за дълго време.

„Мексико е удивителна страна, чиито история и култура датират отпреди няколко хилядолетия, с великолепни плажове, уникални археологически паметници и колониални градове“, заявява Самира Хосейни.

Тя е посланик на InterNations. Родена е в Иран и живее в Монтерей, на 150 километра от границата със САЩ.

„Разнообразната и колоритна мексиканска кухня е това, пред което човек трудно устоява“, смята Хосейни.

Имигрантите са възхитени от гостоприемството на хората в тази страна.

Приятелка на Хосейни се преселила по едно и също време с нея в също толкова голям европейски град. Но на Стария континент никой не я е канил на гости и тя се чувствала самотна.

„Аз също се чувствах уморена, но това бе поради факта, че имах прекалено много приятели и прекалено често ме канеха на вечеринки, посещенията на които не можех да откажа. В Мексико не съм се чувствала самотна нито за ден“, казва Хосейни.

Много западни имигранти предпочитат градовете на океана, включително Тулума на Мексиканския залив или Пуерто Ваярта на Тихия океан. Истинският притегателен център обаче е Мексико Сити, намиращ се в централната част на страната.

„Мексико Сити е истински столичен град“, казва посланикът на InterNations Биокробо Самсън, роден в Нигерия.

Той препоръчва на имигрантите да се заселват в централните столични райони, като Лас Кондес, Ла Рома, Ескандон и Наполес.

Цените там са приемливи, има много ресторанти, барове и клубове. В тези райони е добре развит общественият транспорт и има условия за пътуване с велосипед.

Благодарение на това жителите на тези райони лесно могат да стигнат до други части на града, а много жители на Мексико Сити повече или по-малко говорят английски, което улеснява асимилацията в новата страна.

Този град има още една приятна особеност. На практика всеки имигрант може да открие там частица от родината си.

„Много имигранти могат да намерят ресторант, където сервират националните им ястия, и заведения, където отбелязват националните празници като например германския Октоберфест“, отбелязва Самсън.

Макар да е по-евтин от много други столици, Мексико Сити е един от най-скъпите градове в Мексико. И въпреки това според Самсън едно семейство може спокойно да изкара там с 16 000 песо (около 770 долара) месечно.

Нова Зеландия

Някои хора смятат Окланд за новозеландския Ню Йорк.

Невероятната красота на природата на тази страна привлича хора от цял свят. А благодарение на близостта на плажовете до градската инфраструктура имигрантите бързо свикват с местния незабързан темп на живота.

„Първо се преселих в Нова Зеландия с родителите ми, след това поживях в чужбина, но се върнах, защото ми домъчня за спокойния живот, добрите хора и дружелюбната атмосфера“, споделя Пурва Бхатнагар.

Тя също е посланик на InterNations. Детството й е преминало в Хонконг и Сингапур.

Новозеландецът ходи на работа от 8,30 до 17 часа и никога не работи извънредно. Той обича да бъде със семейството си на закуска, обяд и вечеря. А през почивните дни организира различни мероприятия, включително вечерни забави, пътувания или „тръмпинги“, както в Нова Зеландия наричат туристическите походи.

На тези, които предпочинтат големите градове, Бхатнагар препоръчва Окланд, който нарича „новозеландския Ню Йорк“

В столицата Уелингтън населението е съвсем малко по-малко. Но там има много свободни работни места в сферите на държавното управление, образованието и технологиите.

Главният туристически център на страната е Куинстаун. Той е популярен сред тези, които искат в пълна степен да се насладят на живописната природа, или тези, които желаят да работят в кферата на услугите.

Минус може да бъде относително малката заплата, сравнена с цените (особено на пресните храни и жилищата) в големите градове като Окланд.

Въпреки това пътешествията, активната почивка и медицинските услуги остават относително евтини.