Въпреки незначителния здравен риск е добре хасковлии да не ползват водата в града за пиене и готвене, съобщи бТВ. Причината е наднормено съдържание на уран.

Това препоръча междувемодствена работна група на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството нарегиоалното развитие и благоустройството. 

Вчера здравното министерство съобщи за установеното от Районната здравна инспекция замърсяване, но позицията беше, че няма опасност за хората. Сега като превантивна мярка обаче се препоръчва водата в Хасково да се ползва само за къпане и миене.

Междувременно прокуратурата започва проверка защо за наличието на уран се е знаело в последните 6 месеца, но до вчера не са предприети никакви мерки.

Изследванията, извършени в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, засега са предварителни. Вече са събрани нови проби, резултатите от които ще са ясни следващата седмица. Пълната проверка трябва да приключи до 20 дни.