Смаян съм от ветото на Русия върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви днес британският външен министър Борис Джонсън.

"Мисля, че най-важното нещо е, че отново само руснаците наложиха вето. Дори китайците, които обикновено подкрепят Русия като съозници, се въздържаха. Натискът върху руснаците сега е много голям и те го осъзнават. Въпросът сега към руснаците е как те продължават да поддържат режим, който обгазява собствения си народ", заяви Джонсън.

Вчера през нощта Съветът за сигурност гласува проекторезолюция, която осъжда химическата атака над сирийския град Идлиб, която уби над 70 души, и предвижда пълно международно разследване. Представителите на Русия обаче използваха правото й на вето и блокираха резолюцията.

Според Джонсън Русия трябва да "престане да подава спасително въже на режима на Башар Асад". Той подкрепи призивите на САЩ да се намери политическо решение, и заяви, че лидерите от Г-7, които имаха среща преди дни, са готови да работят с Русия за прекратяване на насилието в региона.

"За мен е важно Русия да поеме отговорност като глобална сила. Бих желал да видя руснаците да признаят това, което се случи, и да започнат процес на дистанциране от отровния режим на Башар Асад. Това, което виждаме е, че руснаците, които искат да се присъединят към борбата срещу тероризма, на практика сътрудничат на Асад, който е най-големия терорист", каза още Джонсън.

Той потвърди информацията, че пробите от химическото нападение, изследвани от британски учени, свидетелстват за употреба на зарин или друг подобен невропаралитичен газ. Президентът на Сирия Асад обаче твърди, че атаката е "фабрикация на Западът", основно на САЩ, които са ползвали това, за да ударят по негова база.