Химическата атака в Сирия е "измислица", с която САЩ оправдават ракетния си удар, заяви президентът на страната Башар Асад в интервю пред АФП.

"Определено, 100% за нас, това е измислица. Нашето впечатление е, че Западът, основно САЩ, са ръка за ръка с терористите. Те са фабрикували цялата история, за да имат предтекст за атаката", обяви Асад.

Преди седмица над 70 души бяха убити в северозападния сирийски град Идлиб, сред тях и много деца. Според свидетели, изследвани от Великобритания проби и американското разузнаване, става дума за химическа атака с невропаралитичния газ зарин или подобен. 

Дни по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди ракетен удар върху авиобаза на Асад, от която според разузнаването е излетял самолет, пуснал отровният газ над Идлиб. Руските военни в региона бяха предупредени, преди 59 ракети "Томахоук" да ударят базата.

Според Асад обаче неговата армия се е "отказала" от всички химически оръжия. През 2015 г ООН в действителност обяви, че складираните в страната смъртоносни химикали са напълно унищожени. По-рано днес обаче СиЕнЕн съобщи, че американското разузнаване е засякло разговори между сирийски военни и експерти по химически оръжия, обсъждали атаката в Идлиб преди изпълнението й.

Снощи ООН обсъди резолюция, в която осъждаше употребата на газ срещу цивилни и определяше за виновен режима на Асад. Русия обаче използва правото си на вето в международната организация и блокира предложението.