Съединените американски щати удариха югоизточен Афганистан с най-мощното си конвенционално оръжие - "GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb", съобщи Си Ен Ен. Взривът е станал около 19 ч местно време, 17,30 ч българско.

Целта на удара са тунели и бойци на "Ислямска държава" в област Анчин, провинцията Нангархар. Преди областта бе база на муджахидините, сега е основната зона на активност на терористите в страната.

Това е първата употреба на най-мощната бомба без ядрен експлозив. Мощността й е еквивалентна на 11 тона тротил (за сравнение, бомбата, пусната над Нагасаки през 1946 г е 21 килотона), тежи 9800 килограма. Тя бе разработена по време на войната в Ирак, но това е първата й употреба на бойното поле, твърдят американските военни. Получи прякора MOAB - "mother of all bombs", "майката на всички бомби".

В момента военните оценяват резултата от удара, все още не е ясен броят на жертвите. Той е бил нанесен от товарния самолет Lockheed MC-130. На заповедта се е подписал генерал Джон Никълсън, командир на американските сили в Афганистан, но тя по всяка вероятност идва от президента Доналд Тръмп. Говорителят му Шон Спайсър обаче отказа да потвърди това пред журналисти

"Американските сили взеха всяка възможна мярка да бъдат избегнати цивилни жертви с този удар. Загубите на "Ислямска държава" в региона ги принудиха да ползват самоделни взривни устройства, бункери и тунели, с които да засилят своята защита. Това са правилните муниции за намаляване на тези пречки и поддържане на инерцията в нашата офанзива срещу ислямистите", обяснява Никълсън в изявление.

Спайсър описа атаката по-късно така:

"Съединените щати взимат борбата срещу "Ислямска държава" много сериозно, и за да победим групата, трябва да им откажем пространство за операции, което и направихме."

Тръмп направи кратко изявление по темата, като заяви, че е много горд от военните сили на САЩ.

"Имаме страхотни водачи в армията. Това беше още една много успешна мисия", заяви той.

На въпрос дали това е и съобщение към Северна Корея, той отрече:

"Не пращам съобщение. Северна Корея е проблем, проблем, за който ще се погрижим."