Време е да наречем „Уикилийкс“ това, което наистина е - недържавна враждебна разузнавателна служба, често подстрекавана от държавни актьори като Русия“, заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео.

Според него руското военно разузнаване често използва сайта, за да публикува откраднати от руски хакери данни.

"През януари т. г. нашите разузнавачи установиха, че руската военна служба - наследничка на ГРУ, е използвала "Уикилийкс", за да публикува данни за американски жертви на хакерски атаки, които ГРУ е получило в резултат на кибератака срещу Националния комитет на Демократическата партия на САЩ", изтъкна Помпео, който направи просторно изказване в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Миналата година сайтът публикува откраднати от демократите данни в разгара на предизборната кампания, които подронваха авторитета на Хилъри Клинтън. И до днес се води разследване и се смята, че с действията в киберпространството Русия е помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите. Кремъл винаги категорично е отричал тези обвинения.

Руската телевизия RT също активно сътрудничи с "Уикилийкс", обяви още шефът на ЦРУ. Както е известно, в САЩ отдавна определиха този руски тв канал, както и тв "Спутник", за рупор на руската пропаганда и дезинформация. 

Помпео коментира и данните за химическата атака в Идлиб, Сирия. Изводите на американското разузнаване са коренно противоречиви на заявеното от ръководството на Русия, посочи той. 

"Ние не можем сега да разкрием данните, които са в основата на нашите заключения. Но в бъдеще се надявам, че ще разкажем доста повече за трагедията в Идлиб", каза шефът на ЦРУ.

Американският самолетоносач "Карл Винсън" е вече на позиция във водите край Корейския полуостров. Той носи на борда си крилати ракети "Томахоук", с каквито преди няколко дни бе нанесен удар по сирийската авиобаза край Хомс.

За съобщенията, че Северна Корея се готви за нов опит с балистична ракета по повод 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен, основател на КНДР, Майк Помпео бе категоричен:

"Никога досега в историята Пхенян не е бил толкова близо до изработката на балистична ракета с ядрена бойна глава, която да може да застраши САЩ".

Вече няколко пъти президентът Тръмп предупреди диктатора Ким Чен Ун да "не си търси белята" и заяви, че е готов на превантивен удар по Северна Корея.