Всички направихме взаимни компромиси, но не се отклонихме това, което сме обещавали по време на кампанията, обяви пред бТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след като вчера ГЕРБ и "Обединените патриоти" представи управленска програма в 21 страници.

Той отрече, че ще подписват споразумение с всяка партия от коалицията Симеонов-Каракачанов-Сидеров пооделно. "Никога не е имало очаквания да подписваме с всяка партия поотделно, много по-разумно е да е заедно", каза Цветанов. При преговорите с Реформаторския блок от ГЕРБ искаха отделни споразумения. Цветанов разясни обаче, че работата с "Обединените патриоти" в предния парламент била много градивна, направили заедно и конституционни реформи.

В коалиционното споразумение щяло ясно да бъде разписано как се вземат управленски решения.

Цветанов отрече на сегашните преговори да са били обсъждани персоналните назначения.

"Не, не сме обсъждали имена. Те се водеха от интереса "България над всичко", похвали бъдещите си партньори той.

"Тук има много по-голяма отговорност и постовете са на последна позиция, отколкото при преговорите с Реформаторския блок", каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

На въпрос дали той ще е вътрешен министър Цветанов отговори: "Това са решения, които се вземат в началото на май. Тогава ще имаме едно стабилно правителство".

Той отрече възможността да бъде председател на Народното събрание, но това щял да е депутат от ГЕРБ.

За вероятността Красимир Каракачанов да стане министър на отбраната Цветанов обясни: "Има съответният потенциал, ако бъде номиран от "Обединените патриоти".

Ще видите през 2021 г. какъв управленски отчет ще дадем, закани се Цветанов, явно за да увери, че това правителство смята да осъществи пълния си мандат.

Според него Корнелия Нинова била много изнервена. Така той коментира отказа на лидерката на БСП да приеме предложението на ГЕРБ да оглави Народното събрание.

"Г-жа Нинова и БСП ще се позиционират като партия, която ще разделя нацията, това, което са правили и досега", обобщи той.

Попитан защо тогава в Пловдив ГЕРБ и БСП действат заедно при гласуването на решението в общинския съвет за отдаване на терени от Пловдския панаир за строителството на опера, Цветанов разясни, че ставало дума за обществения интерес.

"Това е решение в полза на всички пловдивчани и на гостите на Пловдив. Правят се съответните анализи и ползи на общността. Развитието на Пловдив ще бъде в духа на европейска столица на културата през 2019 г. и всичко, което прави държавата и местната власт, ще бъде за по-доброто представяне", каза Цветанов.

 

31 от общо 51 общински съветници в Пловдив одобриха приемането на 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД от държавата. В подкрепа на сделката гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП и по-малките групи на "Кауза Пловдив", Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и коалицията на Здравко Димитров.

Решението на общинския съвет в Пловдив даде зелена светлина за довършване на цялата схема, която предложи Министерският съвет през миналото лято. Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Така бизнесменът, който е в ръководството на БСП, ще придобие почти 80% от Панаира и ще има право сам предприема стъпки за увеличаване на капитала. 

"Няма никаква договорка между ГЕРБ и БСП в общинския съвет. Има абсолютно мнозинство. Всичко това е направено, водени от обществения интерес", разясни днес Цветанов.