Един от четвъртфиналите в турнира Лига Европа - между "Олимпик" (Лион) и "Бешикташ" (2:1), ще влезе в историята не само с драматичния си край, а най-вече с безредиците преди началото на срещата.

Началото на мача се забави с едно полувреме и приключи след 23 часа местно време (полунощ българско) заради инциденти с публиката на стадиона. Фенове на лионци нахлуха масово на терена и за щастие не се стигна до трагедия.

За да се стигне дотам си има причини. На първо място домакините се издъниха с организацията. Оказа се, че те са продали много повече от предвидената квота билети - с хиляди, на турските запалянковци. Те пък седнаха безразборно на трибуните.

Започнаха да хвърлят бомбички и димки, а също така сигнални ракети (интересно как са ги вкарали на стадиона) по феновете на французите. Съответно те не издържаха на провокациите и хиляди излязоха на терена. Някои за да избегнат пиротехническите средства, други, за да атакуват секторите, в които имаше най-много турци.

Стигна се и до сблъсъци. Има леко пострадали. Поне полицията реагира бързо и след нейната намеса бе избегната кървава баня като в миналото на стадиони като "Хейзел" и "Хилзбъро" с участието на запалянковци на "Ливърпул".

Лично президентът на "Олимпик" (Лион) Жан-Мишел Олас слезе на игрището, за да ръководи лично действията по нормализиране на положението.

Още снощи той хвърли вината върху фенове на "Бешикташ" - че са били добре организирани и са целели да се стигне до масови безредици. По думите му има ранени негови сънародници. Пред в. "Екип" Олас поиска УЕФА да накаже истанбулския гранд с мач без публика на реванша. Той обяви, че не знае как хиляди турци са се сдобили с билети извън квотата.

А мачът си струваше. Бившият играч на "Байер" (Леверкузен) и "Ливърпул" Райън Бабел откри за "Бешикташ" в 15-ата минута. 

Домакините натиснаха, но стигнаха до сполука едва в края на срещата. Корентен Толисо изравни в 83-тата, а още от центъра Жереми Морел направи обрата пълен.

Предстои много интересен ответен сблъсък идната седмица.

В другите мачове "Селта" надви белгийския "Генк" с 3:2, а "Аякс" продължава силното си представяне с 2:0 срещу "Шалке 04". "Манчестър Юнайтед" пък води дълго на терена на "Андерлехт" с гол на Хенрик Мхитарян, но след много пропуски допусна 1:1 в края. Точен за белгийците бе Дендонкър в 86-ата.