Днес е  Разпети петък - денят, в който е разпнат Исус Христос. На Велики петък той е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входът се пази от охрана.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо - дори вода.

През деня не се служи Света литургия. Изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Обикновено плащеницата се поставя на маса и православните християни минават под нея за здраве. Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му

Българският патриарх Неофит пред плащеницата Христова.