Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ за превантивен военен удар, заяви заместник-министърът на външните работи на КНДР Хан Сон-ньол в специално интервю за Асошиейтед прес.

Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще е тази, която ще нанесе превантивен удар.

По думите му президентът на САЩ Доналд Тръмп всява смут с агресивни туитове и с разширяващите се по мащаби военни учения в региона.

„Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята”, коментира той туит на Тръмп, според който „КНДР си търси белята”.

„КНДР е готова за война, ако те изберат това”, категоричен беше Хан.

Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим”, каза още севернокорейският дипломат.

„Какъвто и ход да изберат САЩ, ние ще се справим и сме напълно готови да намерим отговор”, повтори той.

„Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ”, добави Хан.

Позицията на Москва

Кремъл наблюдава с безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и призовава за въздържане от провокативни действия в региона. Това заяви говорителят Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.

„Москва с голямо безпокойство наблюдава ескалацията на напрежението на Корейския полуостров, призоваваме всички страни към сдържаност, предупреждаваме ги да се въздържат от всякакви действия, които може да бъдат провокативни стъпки“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл.

На въпрос дали Русия трябва да се намеси в ситуацията на дипломатическо ниво, Песков коментира: „Разбира се, Русия има достатъчно последователна позиция… и продължава да бъде поддръжник на политическите и дипломатическите средства за разрешаване на всички кризи, включително и севернокорейската". 

Китай също призова за сдържаност

Китай също призова да не се допуска напрежението около Северна Корея да стигне до „необратима и неконтролируема фаза“, предава Reuters.

„Призоваваме всички страни да се въздържат от провокации и заплахи една към друга, както на думи, така и на действия и да не се допуска ситуацията да стигне до необратима и неконтролируема фаза“, заяви в петък пред репортери китайският министър на външните работи Ван И.

Вицепрезидентът Майк Пенс на спешна визита в Южна Корея

Вчера Тръмп написа в туитър, че ако Китай, който е единственият близък съюзник на Северна Корея, не намери начин да се справи с нея, то САЩ и техните съюзници ще го направят.

САЩ могат да нанесат превантивен удар на Северна Корея, ако се убедят, че тя се готви да извърши нов ядрен опит, съобщиха по-рано американски медии, цитирани от ДПА.

Два американски ескадрени миноносеца плават близо до бреговете на Северна Корея, единият от тях е на около 480 км от ядрения полигон. Те носят ракети Tomahawk , съобщи NBC, като се позова на висши служители от разузнаването. Американските бойни кораби се приближиха до Корейския полуостров миналата събота, след като отмениха посещение в Австралия.

Сателитни снимки показват, че ядреният полигон на Северна Корея е готов за нов опит. Според южнокорейски военни обаче няма необичайна дейност на полигона.

Пентагонът отказа коментар след съобщението на NBC за възможен превантивен удар срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Говорител на военната администрация на САЩ коментира, че министерството на отбраната не обсъжда бъдещи операции и не "прави публични предположения за евентуални сценарии".

Същевременно Пхенян заклейми приближаването на „огромни, стратегически ядрени активи“ до Корейския полуостров, предава Ройтерс. Говорител на Института за разоръжаване и мир към севернокорейското външно министерство публикува изявление, в което заклеймява и американските атаки в Сирия и призовава за „мир чрез сила“.

Заради ситуацията вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще пътува спешно за Южна Корея в неделя като знак на потвърждение, че САЩ са поели твърд ангажимент към съюзника си в региона на фона на нарастващото напрежение.