„Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ", заяви в ефира на Bulgaria On Air проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султаната на Оман в България.

Чрез регистрираната в Люксембург фирма "Бългериън акуизишън къмпани" султанатът е вторият по големина акционер в КТБ, като държи 30,35% от капитала ѝ.

„Хората, които работят в Оманския резервен фонд, са с много висока квалификация. Шефът на фонда бе доскоро член на Надзорния съвет на банката и имаше пряко отношение към случващото се. Едва ли с негово знание са ставали действия, противоречащи на българските закони, свързани с източването на банката", казва Денчев.

Въпреки очакванията на Денчев, все повече се очертава планът за одържавяване на КТБ. Във вторник премиерът Пламен Орешарски съобщи, че след оценката на активите и пасивите на банката, която тече в момента и се очаква да приключи до седмица, действащите акционелри ще бъдат поканени да осигурят необходимите средства, но той се съмнявал, че те ще направят това.

Вчера руската банка ВТБ, която държи 9,9% от капитала на КТБ коментира пред РИА "Новости", че няма да участва в спасителната акция за затворения трезор.

Така вероятно ще бъде изпълнена схемата, разработена от Орешарски и БНБ, при която сегашните акционери в трезора ще бъдат изместени от държавните Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.