Смартфоните и таблетите са опасни за малките деца. Честата игра с тях съкращава съня на хлапетата и това се отразява на здравето им, пише списание Scientific Reports.

До този извод стигат учени, водени от Тим Смит от лондонския университет "Бъркбек", след като провеждат онлайн анкета с родители на бебета на възраст от 6 до 36 месеца.

Респондентите трябвало да посочат колко продължават средно дневният и нощният сън на децата им, колко често се будят и колко им е необходимо да заспят.

Освен това били събрани данни, че в домовете на 70 на сто от анкетираните семейства имало смартфони или таблети. А процентът на децата, които имали достъп до тази техника бил 75 процента.

От проучването станало ясно, че повече от половината деца във възрастовата група 6-11 месеца борявят с подобни устройства. А в тази на децата от 1 до 3 години 92 на сто играят със смартфони и таблети.

Изводите от изследването въобще не са успокоителни – всеки час прекаран пред сензорния екран съкращава съня на бебетата с 15,6 минути. А когато около тях има подобна техника малките по-трудно заспиват, доказва екипът на на Тим Смит. В общия случай малчуганите спят повече през деня, отколкото през нощта. Според учените обаче при 10-12 часа сън за тази възраст 15 минути не са фатални, макар че не е ясно дали има ефект на натрупване.

Изследването показва и един положителен ефект -  децата, играещи с техника, имат по-бързи реакции и усвояват повече движения заради работата с тъчскрийн.

Препоръките към родителите са да следват същите правила като за телевизията - с ограничение на времето и преценка дали даваното съдържание е подходящо за възрастта на децата. Те не би трябвало да играят със смартфони и таблети и непосредствено преди лягане.