Разразилият се през есента на миналата година педофилски футболен скандал в Англия вече е с гигантски размери, пише в. "Гардиън".

През ноември 2016 г. бивши играчи, някои от които доста известни най-вече в родината на любимата игра, излязоха открито и разкриха, че са били изнасилвани от бившия треньор в академиите на "Манчестър Сити" и "Крю" Бари Бънел.

Това отпуши серия от признания и казусът излезе от футбола, като навлезе и в други спортове в Обединеното кралство.

Напоследък медиите утихнаха по деликатната тема, но това не значи, че специалното полицейско звено, което се е заело с разследването, има по-малко работа. В последните седмици и месеци има подадени нови 400 сигнала за сексуални посегателства.

Замесени са повече от 300 спортни клуба. Около 23 процента от случаите касаят професионалното ниво. Огромна част от инцидентите са се случили през 70-те, 80-те и 90-те години.

Така до 31 март общият брой на подадените сигнали е 1432. Това е от ноември досега. Грег Кларк, президентът на Футболната асоциация (ФА) на Англия, определя скандала като най-лошият в спорта във Великобритания, който лично той помни.

Около една трета от посегателствата са се случили в северозападната част на страната. Тя е доста богата на големи имена във футбола. Там са Манчестър, Ливърпул, Блекпул, Нюкасъл и т.н. и т.н.

Още през януари, когато разследваните случаи бяха 1016, стана ясно, че 526 от жертвите са изнасилвани, когато са били на възраст между 4 и 20 години.

Тогава са повдигнати обвинения към 184 треньори, шефове, скаути и функционери.

И не си мислете, че ужасната практика е част от миналато. В последните две седмици са подадени 46 сигнала за посегателства в периода 2005-2016 г. 

Отделно от полицията ФА води самостоятелно разследване, започнало миналия декември. Очаква се то да отнеме до 18 месеца. Според "Гардиън" не е ясно защо проверката на Футболната асоциация е ограничена само докъм 2005 г., не по-късно.