Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на висок тон в кулоарите на НС, че докато той е доктор на науките, настоящият премиер Пламен Орешарски не може да чете. Коментарът на Борисов бе по повод признанието на Орешарски, че не е чел сключеното за "Южен поток" споразумение, направено на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

А на мен ми се подиграваха, който съм доктор на науките,

заяви Борисов. За пореден път той нарече Орешарски "псевдопремиер"

Лидерът на ГЕРБ каза още, че все пак ще отиде на консултациите между партиите, които се очаква да бъдат в петък, "за да се умири държавата, за да не кажат, че Борисов се инати". Той обяви, че има промяна в мнението му относно датата на предсрочните избори, които според него трябва да са в средата на септември.

На Консултативния съвет по национална сигурност парламентарните партии се договориха датата на вота да бъде между 28 септември и 12 октомври. "Вместо държавата да катастрофира плавно катастрофата се превърна в бедствие", обясни Борисов. Според него ако управляващите останат по-дълго на власт, могат да съборят и други банки, освен Корпоративна търговска банка (КТБ).

Те дори не могат да се съберат да освободят Сергей Станишев да отиде да си върши работата в Брюксел,

каза Борисов по повод проваленото днес заседание на НС заради липса на кворум. Той каза, че ще подкрепи оставката на Станишев като депутат, когато тя бъде гласувана от НС.