„Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе!“, поздрави в полунощ българският патриарх Неофит събралите се хора около катедралния храм „Св. Александър Невски” в София.

Камбаните на храма зазвъняха празнично след изсипалия се по време на тържествената церемония пролетен дъжд, предаде БГНЕС.

Преизпълнени с пасхална радост, огрени от светлината на Светото ни Възкресение днес отново посрещаме нашия Господ и Спасител, тържествуващ над греха, смъртта и тлението, над всички небесни сили и над тъмнината и на злото“, каза Негово Светейшество.

В храма „Св. Александър Невски“ бе и президентът Румен Радев.

Христос воскресе! Нека има светлина в душите ни, уют в домовете ни и повече смирение в сърцата ни! Честит празник!“, написа във фейсбук президентът на България Румен Радев, който също присъства в катедралния храм.

Патриарх Неофит каза пред събралите се християни, че днес посрещаме, възпяваме и прославяме този, „който заради нас дойде в нашия сват, пострада и всичко претърпя, за да надвие мрака и ни дарува своето спасение и вечния живот”.

„Посрещаме и се покланяме пред онзи, който в тайнството на богочовечеството въздигна човешката природа до онези божествени висини, за които тя бе създадена от самото начало, но от които бе отпаднала поради завистта и непослушанието. Посрещаме и заедно с цялото творение величаем онзи, който извърши немислимото“.

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм бе донесен Благодатния огън, който няколко часа по-рано пристигна от Божи Гроб. Той бе донесен от българска делегация, водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Великден е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта.

На този ден приключва строгият пост.