Руската държавна телевизия Първи канал няма да излъчи песенния конкурс „Евровизия“ идния месец заради забраната за участника на страната да влезе в страната-домакин. Решението на Москва означава, че Русия със сигурност няма да участва във формата тази година, заявяват от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ).

Украйна отказа да допусне Юлия Самойлова да пее на „Евровизия“, тъй като тя е имала участие в Крим – полуостровът, анексиран от Русия през 2014-а. ЕСРТ обявиха, че са против забраната, като добавиха, че Киев минира не-политичната природа на конкурса.

Съюзът, който продуцира „Евровизия“, коментира, че са предложили две възможни решения пред Първи канал. Едното е било Самойлова да направи изпълнението си дистанционно чрез сателитно излъчване, а другото – Москва да излъчи друг участник.

И двете са били отказани (първото от Украйна, второто от Русия) и сега от телевизията съобщиха, че няма да предават събитието.

„За съжаление, това означава, че Русия вече няма да може да вземе участие в тазгодишното издание – посочват от ЕСРТ. – Много искахме всички 43 държави да се включат и направихме всичко възможно за това.“

Украйна е домакин на „Евровизия“, след като представителката ѝ от миналата година Джамала спечели в Швеция. Тя триумфира с песента „1944“, която е за масовите депортации на кримски татари, извършвани от Йосиф Сталин по време на Втората световна война.

Площад Славейков.