Най-възрастнитя човек почина на 117 години в Италия. Ема Морано е родена на 29 ноември 1899 година в северния регион Пиемонт. Официално тя бе последният човек, който е роден през 19 век.

Тя обясняваше своето дълголетие с гените си с диетата от три яйца дневно, две от които сурови. Морано е била най-голямата от осем деца. Тя починала в дома си в северния град Вербания.

Тя е живяла през три века, оцеляла е след брак с насилник, изгубила е единствения си син, преживяла е две световни войни и над 90 италиански правителства.

Ема Морено не е единственият дълголетник в рода си – нейната майка е доживяла до 91 години, а няколко от сестрите й са били столетници.

В продължение на повече от 90 години нейната диета включва по три яйца на ден. Това започва след като чува диагнозата анемия малко след Първата световна война. В последните си дни ги ограничава до две яйца на ден заедно с няколко бисквити.

Нейният лекар в последните 27 години Карло Бава каза пред АФП, че тя рядко е яла зеленчуци или плодове.

Ема Морано казвала, че живее дълго и заради решението си през 1938 година да изгони съпруга си – година след като момченцето им почива само на 6 месеца. Бракът им се получил. Тя била влюбена в едно момче, която загива в Първата световна война и след това не искала да се омъжва за друг.

Когато е на 112 години, казва пред „Ла стампа“:

"Той ми каза: Ако имаш късмет, ще се омъжиш за мен. Иначе ще те убия. Аз бях на 26 години и се ожених“.

Въпреки че се разделят през 1938 година, те остават формално женени до смъртта на съпруга през 1978 година.

Според американската Изследователска група по геронтология сега най-възрастният човек е Вайълет Браун от Ямайка, която е родена на 10 март 1900 година.