Християни и мюсюлмани от всички страни, обединявайте се! Сплотете заедно сили срещу религиозния фанатизъм, радикалните проповедници, джихадистите и терористите! Съпротивлявайте се срещу злоупотребата с религията от фалшиви пропоци и се защитавайте взаимно от насилието! Дошло е време за един религиозен манифест, който да освободи религиозните общности от лошата им слава. Милиони вярващи вече го правят. Те изповядват любов към ближния и милосърдие, насърчават мира и помирението, застъпват се за човешките права и за защита на сътворението. Понякога заплащат и със собствения си живот.

В търсене на Бога

Никой не може без религията. По данни на Федералното министерство на икономиката и развитието осем от всеки десет души принадлежат към някоя религиозна общност. Търсенето на Бога, на смисъла на живота и на трансцеденталното са присъщи на човешкото същество. Нека си признаем обаче, че историята с религията не е толкова проста. Във времената на терористични нападения и самоубийствени атентати, на сексуални злоупотреби с деца и лова на вещици, на радикалните будисти, бригадите Хамас, джихадиститте, ИД и Ал Кайда религията изглежда по-скоро като подстрекател към войни, отколкото като миротворец. Нито атеистите, нито хуманистите могат да предотвратят религиозното радикализиране. Това могат да сторят самите религиозни водачи. И то вече е факт. Ако вярваме на едно изследване на реномирания "Институт за изследване на мира и сигурността" в Адис Абеба, от 1990-те година насам в Египет различни ислямски движения ревизират джихадистката доктрина.

Злоупотреба с религията

Към тях принадлежи известният в Египет бивш джихадист Нагех Ибрахим. ""Ислямска държава" нанесе на исляма и на мюсюлманите повече вреди, отколкото Западът", убеден е той. Терористичните нападения от 11 септември 2001 в Ню Йорк и от 13 ноември 2015 година в Париж въвлякоха мюсюлманите в битка със Запада, която те не желаеха. А терористичните организации като "Ислямска държава" (ИД) и Ал Кайда бяха подсилени едва след нападенията на Запада. САЩ подкрепяха талибаните в борбата им срещу съветската окупация в Афганистан. А ИД възникна от разбитите иракски въоръжени сили след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 година от американските войски. Религиозният терор заплашва всички вярващи, независимо от това каква религия изповядват. Терорът обаче няма шанс, ако те се сплотят. Много мюсюлмански общности в Египет призоваха вярващите мюсюлмани да дарят кръв за жертвите от последните терористични нападения срещу коптските черкви в Танта и Александрия. Ислямофобията, за която така често говорят ислямистите, изглежда другояче.

Помирение в Нигерия

Също и в Нигерия, където "Боко Харам" бомбардира училища и отвлича момичета, мюсюлмани и християни се сближават. Архиепископ Игнациус Кайгама и емирът от Канам Мухамаду Мохамед Муазу водят религиозния диалог. Германското министерство за икономическо сътрудничество и развитие подкрепя тяхната инициатива. Дошло е т.е. времето за диференциране и търсене на общи ценности. Защото зад религиозно мотивираните конфликти се крият в повечето случаи политически борби за власт и икономическа безперспективност. Само религиозният диалог може да спре тероризма и да задвижи мирните процеси. А че това е не само благочестиво пожелание, показват и многото инициативи, които вече работят в тази посока, встрани от медийната шумотевица. Защо на Великден, празникът на възкресението на Исус Христос и вечния живот не мислим и за многото миротвороци, които черпят сили от своята вяра? Аз се възхищавам от хора като епископ Кайгама и от емира на Канам, както и от Нелсън Мандела и Малала Юсуфзай. Тези хора показват, че човечеството може да победи смъртта и терора - и то с помощта на религията, а не срещу нея.

Дойче веле.