Реджеп Тайип Ердоган се обяви за победител на референдума в Турция. Първите данни сочеха победа с над 60% резултат за отговор "Да". При почти всички преброени резултати обаче преднината му се стопи до 51%. 

Гласуването на референдума в Турция приключи в 17 часа.  Държавната Анадолска агенция публикува в реално време данните от Висшия избирателен съвет. 

Към момента са преброени 99% от гласовете. Близо 51% е подкрепата за предложените от президента Реджеп Тайип Ердоган промени в Конституцията, които ще прехвърлят изпълнителната власт от министър-председателя към президента.

Ердоган се обяви за победител. Опозицията обаче ще оспорва резултата.

Гласуването бе съпроводено с множество нарушения и натиск от страна на управляващите.

В повечето райони на Турция резултатите са в полза на Ердоган. Противниците на президентската република са мнозинство в крайния изток, където живеят предимно кюрди, близо до границата с България и по югозападното крайбрежие, където са икономически най-развитите региони.

Мнозинството в Истанбул, Анкара, Измир и Одрин също каза "Не".

В зелено са провинциите, където преобладава "Да". В сивите провинции над 50% са гласували с "Не"

Турците в Германия, Австрия, Белгия и Холандия категорично са гласували в подкрепа на Ердоган - почти две-трети от бюлетините там са "Да". В САЩ, Канада, Казахстан и Китай пък преобладава отговор "Не".

Избирателите днес отидоха до 167 140 изборни секции, но и след финала на гласуването пред тях още се тълпят хора, които очакват решенията на председателите на комисиите. В 120 представителства на Турция в 57 държави по света гражданите можеха да пуснат вота си от 27 март до 9 април, а изборните книжа бяха доставени в Анкара със самолети и дипломатически куриери. Гласовете от чужбина ще се преброяват заедно с тези от страната. Висшият изборен съвет наложи забрана за огласяване на резултатите до 21 ч.

Ако референдумът приключи с положителен резултат, съгласно готвените конституционни промени броят на народните представители се увеличава от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидат-депутатите се сваля от 25 на 18 г. Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден. Президентът ще има петгодишен мандат, а едно лице ще може да се кандидатира само два пъти за този пост. Президентът ще остане лидер на партията, която го е излъчила. Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5 процента от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.