Канада ще бъде първата страна в Северна Америка, която легализира потреблението на марихуана. Експертите изхождат от предположението, че съответният федерален закон, който ще бъде гласуван наскоро, е само първата крачка. По всяка вероятност в различните щати ще влязат в действие и различни правила. "Рамковият законопроект ще даде възможност на политиците да регулират потреблението на марихуана там, където е необходимо", казва адвокатът от Торонто Хуго Алвис, който се е специализирал в сферата на марихуаната за медицински цели.

Все още не е ясно къде ще се продават меките дроги, след като бъдат легализирани. Не е изяснено и кои фирми ще имат право да произвеждат марихуана. Открит въпрос е и какви данъци ще наложи правителството. Хуго Алвис предполага, че то ще регулира производството и потреблението на местно и национално ниво, за да може да контролира разпределението. Това означава, че някои канадски провинции ще допуснат частни и независими продавачи, докато други ще заложат на държавния монопол. "Ние ще положим основите в Канада и другите законодатели ще наблюдават развитието у нас. Всички погледи сега са насочени към нас", казва Алвис в разговор с ДВ.

Легализирането на марихуаната за лично потребление беше едно от предизборните обещания на премиера Джъстин Трюдо по време на изборната борба през 2015 година. Година по-късно правителството създаде работна група, която трябваше да разработи предложения за това, как ще изглежда новата система. Експертите от работната група се запознаха с потреблението на марихуана на място в американските щати Колорадо и Вашингтон, където дрогата е официално разрешена.  Експерти от групата посетиха и Уругвай. Работната група излезе с предложение марихуана да се продава на лица над 18 години. Освен това препоръча строг регламент за рекламите, както при продажбите на цигари.

Обществен здравен проблем

Правителството в Отава вероятно ще съобщи подробности за плановете си в най-скоро време, а легалната употреба на марихуана ще бъде разрешена още преди 1 юли 2018 година. Марихуаната е най-често консумираният мек наркотик в Канада. По данни на Центъра за наркозависимости и психично здраве в Торонто, 44 процента от канадските граждани заявяват, че поне веднъж в живота си са опитвали марихуана. Канадските тийнейджъри са пушили най-много марихуана още на възраст между 11 и 15 години, както показва доклад на УНИЦЕФ. Директорът на института за политически изследвания към Центъра за наркозависимости Юрген Рем смята, че легализирането на марихуаната трябва на първо място да се разглежда като средство в общественото здравеопазване. "Всяка намеса на правителството трябва да преследва целта за възможно максимално ограничаване на вредите от марихуаната", казва Рем. Той настоява за ограничения и указания, които да насочват вниманието към свойствата на продуктите. "Марихуаната не трябва да става нещо като обикновена стока", подчертава той.

Марихуаната за медицински цели е разрешена отдавна

Още през 2001 година Канада легализира продажбата и консумацията на марихуана за медицински цели. В цялата страна изникнаха магазини за продажба на марихуана за медицински цели. Досега обаче притежанието и продажбата на дрогата за немедицински цели подлежеше на наказателно преследване. Правоохранителните органи в големите градове обаче си затваряха очите при наличието на малки количества марихуана за лично ползване.

Години наред канадските здравни власти привеждат аргумента, че криминализирането на забранените психосубстанции като марихуаната не намалява потреблението ѝ и не защитава хората по-добре. Вместо това, поради забраната е възникнала опасна система, която е добре дошла за нелегалния пазар и води до здравословни вреди, както и до  разпространението на болести и смърт.

Повечето канадци одобряват легализирането на марихуаната. Резултатите от анкета от 2016 година показват, че седем от всеки десет канадски граждани подкрепят легализирането на марихуаната. Над 40 процента от участниците в анкетата заявяват, че е най-добре дрогата да се продава напълно легално в аптеките. 36 процента от анкетираните искат дори марихуаната да се продава и в магазините за спиртни напитки.

Юрген Рем все пак призовава към въздържаност и повишено внимание. "Трябва да сме наясно, че тук става дума за временен закон. След две, три години трябва да направим равносметка. И ако има проблеми, които ние не сме очаквали, трябва да имаме възможност да подобрим едно или друго в закона".

Дойче веле.